Wegańskie bezy

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
27 kcal /
113.1 kJ
Kalorie
0.3 gBiałko
6.6 gWęglowodany
0 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 230 g wody z ciecierzycy, z puszki (aquafaby) z 2 puszek, schłodzonej 8-12godz.
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 100°C, termoobieg. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę z ciecierzycy (aquafabę), dodać sól i ocet. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, ubijać4 min/obr. 3.5.
  3. Dodać cukier puder, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, ubijać6 min/obr. 3.
  4. Dodać skrobię, ubijać5 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Masę bezową nakładać po 1 czubatej łyżce (patrz wskazówka) na przygotowane wcześniej blachy zachowując 3-4 cm odstępy. Piec 2 godz., dwie blachy w tym samym czasie (100°C, termoobieg). Studzić na kratce. Wegańskie bezy podawać jako deser.
Przewijanie do góry