Zupa z trzech główek czosnku

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
331 kcal /
1385 kJ
Kalorie
7 gBiałko
39 gWęglowodany
17 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 3 główki czosnku w całości
  • ½
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia czosnku
  • oliwa z oliwek do skropienia czosnku
  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 30 g masła
  • 800 g wody
  • 100 g ryżu białego, długoziarnistego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
  • ½
  • łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g mleczka kokosowego plus 4 łyżki do dekoracji
  • 30 g sosu sojowego
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • kolendra, świeża tylko liście, do podania
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do podania
  • suszone płatki chili do posypania zupy
  • chili, mielone do oprószenia zupy

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Z główek czosnku odciąć szczyty tak, aby główki pozostały w całości, lecz ząbki były widoczne. Główki czosnku ułożyć w żaroodpornym naczyniu, oprószyć solą i skropić oliwą. Piec 30 min (200°C). Główki czosnku odstawić do ostygnięcia na ok. 15 min, następnie wycisnąć upieczony miąższ z łupinek, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać upieczony miąższ z czosnku, wodę, ryż, koncentrat bulionu drobiowego, kurkumę, kmin rzymski, oregano, sól i pieprz, gotować20 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać mleczko kokosowe, sos sojowy i sok z cytryny, wymieszać10 s/obr. 2. Zupę przelać na talerze, każdą porcję udekorować 1 łyżką mleczka kokosowego, posypać dużą ilością kolendry i płatkami chili. Zupę z trzech główek czosnku podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry