Wegańskie ciastka migdałowo-kokosowe

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
72 kcal /
299 kJ
Kalorie
1 gBiałko
2 gWęglowodany
7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g migdałów, ze skórką
  • 140 g wiórków kokosowych
  • 100 g oleju kokosowego
  • 50 g syropu z agawy
  • 100 g masła migdałowego, prażonego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 szczypty soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Formę (25 x 20 x 3.5 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały i 100 g wiórków kokosowych, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przesypać do miski, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć olej kokosowy, roztopić2 min/100°C/obr. 2.
  4. Dodać migdały rozdrobnione z wiórkami kokosowymi, syrop z agawy, pozostałe 40 g wiórków kokosowych, masło migdałowe, cukier waniliowy i sól, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, docisnąć do dna. Odstawić do lodówki na 1 godz.
  5. Masę pokroić ostrym nożem w kwadraty o krawędzi ok. 5 cm, następnie kwadraty podzielić na pół, krojąc po przekątnej w trójkąty.
  6. Wegańskie ciastka migdałowo-kokosowe podawać schłodzone jako przekąskę lub jako deser z dodatkiem np. sosu czekoladowego.
Przewijanie do góry