Wegańskie Mac&Cheese z ziołową posypką
886.6 kcal /
3709.6 kJKalorie
3709.6 kJKalorie
24.1 gBiałko
122.9 gWęglowodany
32.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 bułka żytnia, pokrojona na 3 cm kawałki
- 1 biała bułka, czerstwa pokrojona na 3 cm kawałki
- 60 g oliwy z oliwek
- 2 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
- ¼
- łyżeczki czosnku,granulowanego
- ½
- łyżeczki soli plus dodatkowo 1 szczypta i ilość dogotowania makaronu
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g marchewki
- 200 g ziemniaków pokrojonych w 1,5 cm kostkę
- 2 liście laurowe, suszone
- 300 g wody plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
- ½
- opakowania makaronu, suchego, typu kolanka (250g)
- 15 g płatków drożdżowych nieaktywnych (patrz wskazówka)
- 5 g octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cebuli suszonej, mielonej
- ¼
- łyżeczki kurkumy, mielonej
- ¼
- łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć bułkę, dodać 20 g oliwy, tymianek, czosnek, 1 szczyptę soli i 1 szczyptę pieprzu, rozdrobnić5-7 s/obr. 7. Ziołową posypkę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Marchewkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ziemniaki, liście laurowe i wodę, gotować15 min/100°C/obr. . W tym czasie na kuchence, w garnku zagotować osoloną wodę (1 łyżeczka soli na 1 l wody). Makaron gotować 2 min krócej niż w przepisie podanym na opakowaniu, odsączyć za pomocą dolnej części przystawki Varoma, przełożyć do innego naczynia, odstawić. Koszyczek umieścić w misce. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do koszyczka, liście laurowe wyrzucić, płyn z gotowania zachować. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
- Do naczynia miksującego włożyć odsączone ziemniaki i marchewkę, dodać 60 g wody z gotowania, płatki drożdżowe, pozostałe 40 g oliwy, ocet, cebulę w proszku, kurkumę, paprykę, pozostałą ½ łyżeczki soli i 1 szczyptę pieprzu, zmiksować40 s/obr. 4-9, stopniowo zwiększając obroty. Sprawdzić konsystencję sosu. Jeżeli będzie za gęsty, dodać 1-2 łyżki wody z gotowania, wymieszać20 s/obr. 4. Sos przełożyć do naczynia z makaronem. Wymieszać kopystką i przełożyć do ceramicznego naczynia do zapiekania. Posypać ziołową posypką. Piec 10 min (220°C). Wegańskie Mac&Cheese z ziołową posypką podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane natką pietruszki.