Wegańskie Mac&Cheese z ziołową posypką

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
886.6 kcal /
3709.6 kJ
Kalorie
24.1 gBiałko
122.9 gWęglowodany
32.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 bułka żytnia, pokrojona na 3 cm kawałki
  • 1 biała bułka, czerstwa pokrojona na 3 cm kawałki
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 2 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
  • ¼
  • łyżeczki czosnku,granulowanego
  • ½
  • łyżeczki soli plus dodatkowo 1 szczypta i ilość dogotowania makaronu
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 g marchewki
  • 200 g ziemniaków pokrojonych w 1,5 cm kostkę
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 300 g wody plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
  • ½
  • opakowania makaronu, suchego, typu kolanka (250g)
  • 15 g płatków drożdżowych nieaktywnych (patrz wskazówka)
  • 5 g octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cebuli suszonej, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki kurkumy, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć bułkę, dodać 20 g oliwy, tymianek, czosnek, 1 szczyptę soli i 1 szczyptę pieprzu, rozdrobnić5-7 s/obr. 7. Ziołową posypkę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Marchewkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać ziemniaki, liście laurowe i wodę, gotować15 min/100°C/obr. . W tym czasie na kuchence, w garnku zagotować osoloną wodę (1 łyżeczka soli na 1 l wody). Makaron gotować 2 min krócej niż w przepisie podanym na opakowaniu, odsączyć za pomocą dolnej części przystawki Varoma, przełożyć do innego naczynia, odstawić. Koszyczek umieścić w misce. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do koszyczka, liście laurowe wyrzucić, płyn z gotowania zachować. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
  4. Do naczynia miksującego włożyć odsączone ziemniaki i marchewkę, dodać 60 g wody z gotowania, płatki drożdżowe, pozostałe 40 g oliwy, ocet, cebulę w proszku, kurkumę, paprykę, pozostałą ½ łyżeczki soli i 1 szczyptę pieprzu, zmiksować40 s/obr. 4-9, stopniowo zwiększając obroty. Sprawdzić konsystencję sosu. Jeżeli będzie za gęsty, dodać 1-2 łyżki wody z gotowania, wymieszać20 s/obr. 4. Sos przełożyć do naczynia z makaronem. Wymieszać kopystką i przełożyć do ceramicznego naczynia do zapiekania. Posypać ziołową posypką. Piec 10 min (220°C). Wegańskie Mac&Cheese z ziołową posypką podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane natką pietruszki.
Przewijanie do góry