Wegańskie mini Pavlovy z owocami
285.4 kcal /
1194 kJKalorie
1194 kJKalorie
4.5 gBiałko
30 gWęglowodany
18.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Bezy z aquafaby: 100
- g cukru
- 1 szczyptagoździków, mielonych
- 1 szczypta cynamonu, mielonego
- 1 szczypta imbiru, suszonego, mielonego
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
- 100 g wody z ciecierzycy, z puszki (aquafaby) (patrz wskazówka)
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¼
- łyżeczki winianu potasu
- Bita śmietana kokosowa: 100
- g owoców jagodowych, świeżych
- 400 g śmietanki kokosowej (ok. 90% ekstraktu kokosowego), schłodzonej (patrz wskazówka)
- 30 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 30 g cukru
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 100°C (termoobieg). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ołówkiem narysować na nim 8 okręgów (Ø 8 cm) używając np. odwróconego kubka.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, goździki, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder z przyprawami przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać aquafabę, ubijać5 min/obr. 3.
- Dodać 50 g cukru zmielonego z przyprawami i sok z cytryny, ubijać2 min 30 s/obr. 3.
- Dodać pozostały cukier z przyprawami, ubijać2 min 30 s/obr. 3.Zdjąć motylek. Ubitą pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (Ø 5-10 mm) i wypełnić powierzchnię narysowanych wcześniej na papierze okręgów. Pozostałą pianę wycisnąć na brzegi okręgów, tworząc gniazda.
- Piec 2 godz. (100°C, termoobieg), w tym czasie kilkukrotnie uchylić drzwiczki piekarnika, aby usunąć nadmiar wilgoci (patrz wskazówka). Mini Pavlovy studzić 30 min przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostudzenia (ok. 1 godz.) (patrz wskazówka). Umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej owoce, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć śmietankę, dodać cukier waniliowy, ubijać bez założonej miarkiobr. 3, bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.Bitą śmietaną kokosową wypełnić zagłębienia w bezach, udekorować owocami. Wegańskie mini Pavlovy z owocami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.