Zupa z wołowiną na ostro
208.4 kcal /
872 kJKalorie
872 kJKalorie
18.8 gBiałko
14.6 gWęglowodany
9.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 300 g mięsa wołowego np. karkówki łopatki, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 500 g wody
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- ½ – 1
- łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 2 liście laurowe, suszone
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g selera naciowego pokrojonego w 1 cm plastry
- 100 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
- 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 1,5 cm kostkę
- natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wołowinę, dusić10 min/120°C//obr. 1.
- Dodać wodę, pomidory, koncentrat pomidorowy, koncentrat bulionu mięsnego, ostrą paprykę, słodką paprykę, majeranek, liście laurowe, sól i pieprz, gotować40 min/100°C//obr. 1.
- Dodać seler, marchewkę i paprykę, gotować kolejne30-40 min/100°C//obr. 1. Zupę z wołowiną na ostro podawać na gorąco, posypaną natką pietruszki.