Wegańskie tajskie zielone curry, ryż jaśminowy; Sorbet z mango i kokosa

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
649.8 kcal /
2718.8 kJ
Kalorie
12.3 gBiałko
97.2 gWęglowodany
19.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sorbet z mango i kokosa: 60
  • g cukru
  • 500 g mango pokrojonego na kawałki, zamrożonego (patrz wskazówka)”
  • 100 g mleczka kokosowego
  • Ryż i warzywa: 1200
  • g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 150 ggrzybów, świeżych np. pieczarek, pokrojonych w 3 mm plastry
  • 150 g bakłażana pokrojonego w 2-3 cm kostkę
  • Tajskie zielone curry: 400
  • g mleczka kokosowego
  • 30 – 60 g zielonej pasty curry (patrz wskazówka)
  • 150 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
  • 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 150 g brokułu pokrojonego na małe różyczki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 liści limonki Kaffir, suszonych
  • 100 g pędów bambusa, z puszki odsączonych
  • 2 – 3 zielone papryczki chili, świeże bezgniazd nasiennych, pokrojone w 2 mm plastry, do dekoracji
  • (opcjonalnie)
  • 1 pęczek kolendry, świeżej tylko liście, do dekoracji (ok. 10g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10.
  2. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mango, zmiksować15 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mleczko kokosowe, wymieszać przy pomocy kopystki40 s/obr. 5. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do zamrażalnika do momentu podania (maks. 3 godz.). Opłukać naczynie miksujące.
  4. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, wymieszać10 s/obr. 6. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej grzyby i bakłażan, upewniając się, że niektóre otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z grzybami i bakłażanem. Ustawić20 min/Varoma/obr. 2i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  5. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać mleczko kokosowe, dodać zieloną pastę curry, podgrzewać5 min/90°C/obr. 2.
  6. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać marchewkę, paprykę, brokuł, sól i cukier, podgrzewać12 min/90°C//obr. . W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, pozostawić naczynie miksujące i przystawkę Varoma zamknięte.
  7. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać ugotowane na parze grzyby z bakłażanem, liście limonki Kaffir i pędy bambusa, podgrzewać5 min/90°C//obr. 1. Curry przelać do miseczek, udekorować plastrami papryczki chili i liśćmi kolendry, podawać z ryżem jako danie główne. Sorbet z mango i kokosa podawać jako deser.
Przewijanie do góry