Wegeburgery z kaszy jaglanej i buraka

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
490 kcal /
2051.8 kJ
Kalorie
13 gBiałko
74.4 gWęglowodany
17.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Kotlet: 200
  • g kaszy jaglanej
  • 180 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
  • 35 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g masła
  • 340 g wody
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¾
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 15 g octu balsamicznego
  • Chutney z czerwonej cebuli: 170
  • g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 ½
  • łyżeczki białejgorczycy
  • 25 g masła
  • 10 g octu balsamicznego
  • 10 g czerwonego octu winnego
  • ¾
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 40 g miodu wielokwiatowego
  • Burgery: 5
  • bułekgraham
  • majonez ilość do posmarowania bułek
  • 5 liści sałaty masłowej
  • cebula pokrojona w piórka (ok. 30g)
  • 10 plastrów ogórka konserwowego kiszonego
  • 5 plastrów pomidora

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić sitko, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć buraki, rozdrobnić10 s/obr. 7. Buraki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie zmiksować20 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać masło, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 0.5.
  5. Dodać wcześniej opłukaną kaszę, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  6. Dodać wodę, gotować10 min/100°C/obr. 1. Jeżeli w naczyniu miksującym pozostanie woda, kaszę należy przecedzić przez koszyczek. Kaszę ponownie umieścić w naczyniu miksującym.
  7. Dodać rozdrobnione buraki, słonecznik, sól, pieprz, kmin rzymski i ocet, wymieszać30 s/obr. 5.
  8. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  9. Z powstałej masy uformować 5 kotletów (Ø 10 cm) o grubości 2 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 min (200°C). Po tym czasie kotlety ostrożnie obrócić, piec kolejne 10 min (200°C). W tym czasie przygotować chutney. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  10. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. W razie potrzeby rozdrobnić kolejne2 s/obr. 5.
  11. Dodać gorczycę i masło, dusić7 min/120°C/obr. 1.
  12. Dodać ocet balsamiczny, ocet winny, cynamon i miód, dusić3 min/120°C/obr. 0.5.
  13. Bułki posmarować majonezem, następnie na spodzie każdej położyć liść sałaty, kotlet, chutney, cebulę, 2 plastry ogórka, plaster pomidora i przykryć górną częścią bułki. Wegeburgery z kaszy jaglanej i buraka podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry