Wegeburgery z kaszy jaglanej i buraka
490 kcal /
2051.8 kJKalorie
2051.8 kJKalorie
13 gBiałko
74.4 gWęglowodany
17.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Kotlet: 200
- g kaszy jaglanej
- 180 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
- 35 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 15 g masła
- 340 g wody
- 50 g ziaren słonecznika
- 1 ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¾
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 15 g octu balsamicznego
- Chutney z czerwonej cebuli: 170
- g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 ½
- łyżeczki białejgorczycy
- 25 g masła
- 10 g octu balsamicznego
- 10 g czerwonego octu winnego
- ¾
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 40 g miodu wielokwiatowego
- Burgery: 5
- bułekgraham
- majonez ilość do posmarowania bułek
- 5 liści sałaty masłowej
- cebula pokrojona w piórka (ok. 30g)
- 10 plastrów ogórka konserwowego kiszonego
- 5 plastrów pomidora
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić sitko, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć buraki, rozdrobnić10 s/obr. 7. Buraki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie zmiksować20 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 0.5.
- Dodać wcześniej opłukaną kaszę, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, gotować10 min/100°C/obr. 1. Jeżeli w naczyniu miksującym pozostanie woda, kaszę należy przecedzić przez koszyczek. Kaszę ponownie umieścić w naczyniu miksującym.
- Dodać rozdrobnione buraki, słonecznik, sól, pieprz, kmin rzymski i ocet, wymieszać30 s/obr. 5.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Z powstałej masy uformować 5 kotletów (Ø 10 cm) o grubości 2 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 min (200°C). Po tym czasie kotlety ostrożnie obrócić, piec kolejne 10 min (200°C). W tym czasie przygotować chutney. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. W razie potrzeby rozdrobnić kolejne2 s/obr. 5.
- Dodać gorczycę i masło, dusić7 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ocet balsamiczny, ocet winny, cynamon i miód, dusić3 min/120°C/obr. 0.5.
- Bułki posmarować majonezem, następnie na spodzie każdej położyć liść sałaty, kotlet, chutney, cebulę, 2 plastry ogórka, plaster pomidora i przykryć górną częścią bułki. Wegeburgery z kaszy jaglanej i buraka podawać bezpośrednio po przygotowaniu.