Wegetariańska moussaka (musaka)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
517.3 kcal /
2166 kJ
Kalorie
22.5 gBiałko
57.8 gWęglowodany
22.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pieczone warzywa i rozdrabnianie sera: 1
  • cukinia (ok. 400g), pokrojona w 7 mm plastry
  • 2 bakłażany (ok. 800g), pokrojone w 5 mm plastry
  • oliwa z oliwek do skropienia
  • sól do oprószenia
  • 100 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 100 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • Soczewica w sosie pomidorowym: 100 – 150
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 200 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 700 – 800 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 700 – 800 pomidorów, z puszki
  • 300 g wody
  • 2 łyżeczki oregano, suszonego
  • 2 łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ½ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • 300 g ziemniaków pokrojonych w 5 mm plastry
  • Sos beszamelowy: 400
  • g mleka
  • 30 g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • Przygotowanie moussaki (musaki): oliwa z oliwek do natłuszczenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C (termoobieg). 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nich plastry bakłażana i cukinii (warzywa mogą na siebie nachodzić), skropić oliwą i oprószyć solą. Piec ok. 20 min (180°C, termoobieg) na 2. i 4. poziomie piekarnika, aż warzywa będą zrumienione. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać soczewicę, przecier pomidorowy, wodę, oregano, tymianek, kmin rzymski, sól, pieprz, cynamon i gałkę muszkatołową. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej ziemniaki, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Soczewicę w sosie pomidorowym przłożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, mąkę, sól i gałkę muszkatołową, podgrzewać8 min/90°C/obr. 3.
  6. Dodać 30 g rozdrobnionego sera, wymieszać10 s/obr. 3.
  7. Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika, odstawić. Piekarnik pozostawić rozgrzany do temp. 180°C (bez termoobiegu). Formę do pieczenia (30 x 20 x 6 cm) natłuścić oliwą. ⅓ podgotowanych na parze ziemniaków i upieczonych warzyw ostrożnie ułożyć na dnie przygotowanej formy tak, aby lekko na siebie nachodziły. Wyłożyć ½ soczewicy w sosie pomidorowym. Przykryć warstwą ⅓ ziemniaków i warzyw, a następnie pozostałą częścią soczewicy. Ułożyć pozostałe ziemniaki i warzywa. Całość polać sosem beszamelowym i posypać pozostałym rozdrobnionym parmezanem.
  8. Piec ok. 30 min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Po upieczeniu odstawić na ok. 10 min do lekkiego ostudzenia. Wegetariańską moussakę (musaka) podawać pokrojoną na kawałki.
Przewijanie do góry