Wegetariańskie burgery z fasoli
367.6 kcal /
1539.1 kJKalorie
1539.1 kJKalorie
12 gBiałko
56.6 gWęglowodany
10.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sos śmietanowo-pomidorowy: 200
- g śmietany, 12% tłuszczu
- 20 g koncentratu pomidorowego
- ¼
- łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- ¼
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- ¼
- pęczka szczypiorku, świeżego drobno posiekanego
- Wegetariańskie burgery: 110
- g płatków owsianych
- 30 g ziaren słonecznika
- 50 g siemienia lnianego
- 100 g czerwonej cebuli (40g przekrojonej na pół, 60g pokrojonej w krążki)
- 2 ząbki czosnku
- 80 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 60 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 480 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki (2 puszki), dokładnie odsączonej z zalewy
- ½ – 1
- łyżeczka cynamonu, mielonego do smaku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- ¼
- łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- 1 ¾
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 ½
- łyżeczki majeranku, suszonego
- 60 g ogórka pokrojonego w plastry
- 150 g pomidora pokrojonego w plastry
- olej rzepakowy do natłuszczenia
- 8 bułek do hamburgerów (patrz wskazówka)
- sałata masłowa do środka burgerów (ok. 50g)
- roszponka do środka burgerów (ok. 50g)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej śmietanę i koncentrat pomidorowy, dodać pieprz cayenne, sól, sos Worcestershire i szczypiorek, wymieszać, odstawić do lodówki.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć płatki owsiane, nasiona słonecznika i siemię lniane, zmielić10 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 40 g cebuli, czosnek, czerwoną paprykę i marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać zmielone płatki owsiane z siemieniem i słonecznikiem, fasolę, cynamon, kmin rzymski, kolendrę, pieprz cayenne, sól, pieprz, paprykę słodką i majeranek, rozdrobnić15 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie15-25 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, uformować wilgotnymi rękoma 8 burgerów (Ø 7 cm), odstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie mocno rozgrzać ruszt grilla i kontynuować wykonanie przepisu.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ogórek, pomidor i 60 g cebuli, odstawić.
- Na rozgrzanym ruszcie grilla ułożyć żeliwną płytę, matę do grillowania lub aluminiową tackę, natłuścić olejem za pomocą pędzelka, następnie ułożyć na niej schłodzone burgery. Grillować ok.10 min z każdej strony lub do momentu, aż będą złotobrązowe, pod zamkniętą pokrywą grilla. W przypadku braku grilla z pokrywą, ostrożnie przykryć burgery arkuszem żaroodpornej folii aluminiowej.
- Przekroić wzdłuż na pół 8 bułek do hamburgerów i ułożyć na grillu rozciętą stroną w kierunku rusztu, grillować do momentu, aż lekko się zarumienią. Na spodzie każdej grillowanej bułki układać kolejno sałatę, burgery z fasoli, porcję sosu śmietanowego, krążki cebuli, plastry ogórka i pomidora. Nakryć górną częścią bułki. W razie potrzeby każdego burgera spiąć patyczkiem do szaszłyków, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.