Wegetariańskie burgery z fasoli

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
367.6 kcal /
1539.1 kJ
Kalorie
12 gBiałko
56.6 gWęglowodany
10.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sos śmietanowo-pomidorowy: 200
  • g śmietany, 12% tłuszczu
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • ¼
  • pęczka szczypiorku, świeżego drobno posiekanego
  • Wegetariańskie burgery: 110
  • g płatków owsianych
  • 30 g ziaren słonecznika
  • 50 g siemienia lnianego
  • 100 g czerwonej cebuli (40g przekrojonej na pół, 60g pokrojonej w krążki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 60 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 480 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki (2 puszki), dokładnie odsączonej z zalewy
  • ½ – 1
  • łyżeczka cynamonu, mielonego do smaku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • 1 ¾
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 ½
  • łyżeczki majeranku, suszonego
  • 60 g ogórka pokrojonego w plastry
  • 150 g pomidora pokrojonego w plastry
  • olej rzepakowy do natłuszczenia
  • 8 bułek do hamburgerów (patrz wskazówka)
  • sałata masłowa do środka burgerów (ok. 50g)
  • roszponka do środka burgerów (ok. 50g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej śmietanę i koncentrat pomidorowy, dodać pieprz cayenne, sól, sos Worcestershire i szczypiorek, wymieszać, odstawić do lodówki.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć płatki owsiane, nasiona słonecznika i siemię lniane, zmielić10 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć 40 g cebuli, czosnek, czerwoną paprykę i marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać zmielone płatki owsiane z siemieniem i słonecznikiem, fasolę, cynamon, kmin rzymski, kolendrę, pieprz cayenne, sól, pieprz, paprykę słodką i majeranek, rozdrobnić15 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie15-25 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, uformować wilgotnymi rękoma 8 burgerów (Ø 7 cm), odstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie mocno rozgrzać ruszt grilla i kontynuować wykonanie przepisu.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ogórek, pomidor i 60 g cebuli, odstawić.
  6. Na rozgrzanym ruszcie grilla ułożyć żeliwną płytę, matę do grillowania lub aluminiową tackę, natłuścić olejem za pomocą pędzelka, następnie ułożyć na niej schłodzone burgery. Grillować ok.10 min z każdej strony lub do momentu, aż będą złotobrązowe, pod zamkniętą pokrywą grilla. W przypadku braku grilla z pokrywą, ostrożnie przykryć burgery arkuszem żaroodpornej folii aluminiowej.
  7. Przekroić wzdłuż na pół 8 bułek do hamburgerów i ułożyć na grillu rozciętą stroną w kierunku rusztu, grillować do momentu, aż lekko się zarumienią. Na spodzie każdej grillowanej bułki układać kolejno sałatę, burgery z fasoli, porcję sosu śmietanowego, krążki cebuli, plastry ogórka i pomidora. Nakryć górną częścią bułki. W razie potrzeby każdego burgera spiąć patyczkiem do szaszłyków, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry