Wegetariańskie chili

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
418 kcal /
1745 kJ
Kalorie
24 gBiałko
27 gWęglowodany
21 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 20 g ząbków czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 750 g pomidorów pokrojonych na kawałki
  • 750 g krojonych pomidorów z puszki
  • 200 g papryki (np. czerwona i zielona), pokrojonej w ok. 2 cm paski
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 150 g kukurydzy z puszki odsączonej z zalewy
  • 500 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy (ok. 800g przed odsączeniem)
  • 6 wegetariańskich kiełbas sojowo-grzybowych (450-600g)
  • 6 wegetariańskich kiełbas dowolnych
  • 3 – 4 gałązki kolendry, świeżej tylko liście
  • 3 – 4 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, papryczkę chili, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Następnie dusić5 min/120°C/obr. .
  3. Dodać pomidory, rozdrobnić3 s/obr. 4.
  4. Dodać papryki i sól, gotować20 min/100°C//obr. 0.5.
  5. Dodać kukurydzę i fasolę. W dolnej części przystawki Varoma ułożyć kiełbaski, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze15 min/Varoma//obr. 0.5. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Przełożyć zawartość naczynia miksującego do półmiska, na wierzchu położyć wegetariańskie kiełbaski, udekorować liśćmi kolendry i podawać na gorąco.
Przewijanie do góry