Zupa z zielonej soczewicy i papryki

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
206 kcal /
863 kJ
Kalorie
10 gBiałko
32 gWęglowodany
6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 180 g zielonej soczewicy, suszonej
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 250 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm w kostkę
  • 1 czerwona papryka bezgniazd nasiennych, pokrojona w 1 cm kostkę
  • 90 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
  • 1200 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki chili, suszonego (opcjonalnie)
  • ½
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku
  • liście natki pietruszki, świeże do dekoracji
  • 1 cytryna ekologiczna, pokrojona w ósemki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego soczewicę, bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą (patrz wskazówka), odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać opłukaną soczewicę, ziemniaki, czerwoną paprykę i marchewkę, dusić2 min/120°C//obr. 1.
  4. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, majeranek, ostrą paprykę, chili i sól, gotować25 min/100°C//obr. 1. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę z zielonej soczewicy i papryki podawać na ciepło udekorowaną natką pietruszki i pokrojoną w ósemki cytryną.
Przewijanie do góry