Wegetariańskie curry ziemniaczane z kalafiorem (aloo gobi)
160.6 kcal /
672 kJKalorie
672 kJKalorie
4.9 gBiałko
25 gWęglowodany
5.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 10 – 15 g korzenia imbiru, świeżego obranego, przekrojonego na pół
- 60 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- ½
- łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczkę nasion kminu rzymskiego
- ½
- łyżeczki brązowejgorczycy
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g oliwy z oliwek
- 200 g pomidorów pokrojonych na kawałki
- ½
- łyżeczki kurkumy, mielonej
- 4 ½
- łyżeczki soli
- 700 g wody
- 500 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
- 500 g różyczek kalafiora
- 100 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
- 2 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
- kolendra, świeża drobno pokrojona, do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i imbir, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać kolendrę, kmin, gorczycę, pieprz i oliwę, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1. Dodać pomidory, kurkumę i ½ łyżeczki soli, dusić5 min/110°C/obr. 2. Powstały sos przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 4 łyżeczki soli, nałożyć dolną część przystawki Varoma i odważyć do niej ziemniaki, włożyć wkład Varomy i odważyć do niego różyczki kalafiora, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie dodać na wkład Varomy groszek, gotować na parze5 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ugotowane warzywa ułożyć w dużym naczyniu, dodać wcześniej przygotowany sos, sok z cytryny i kolendrę. Wegetariańskie curry ziemniaczane z kalafiorem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.