Wegetariańskie curry ziemniaczane z kalafiorem (aloo gobi)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
160.6 kcal /
672 kJ
Kalorie
4.9 gBiałko
25 gWęglowodany
5.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 10 – 15 g korzenia imbiru, świeżego obranego, przekrojonego na pół
  • 60 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • ½
  • łyżeczki nasion kolendry
  • 1 łyżeczkę nasion kminu rzymskiego
  • ½
  • łyżeczki brązowejgorczycy
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 200 g pomidorów pokrojonych na kawałki
  • ½
  • łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 4 ½
  • łyżeczki soli
  • 700 g wody
  • 500 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 500 g różyczek kalafiora
  • 100 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
  • 2 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
  • kolendra, świeża drobno pokrojona, do dekoracji
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i imbir, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać kolendrę, kmin, gorczycę, pieprz i oliwę, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1. Dodać pomidory, kurkumę i ½ łyżeczki soli, dusić5 min/110°C/obr. 2. Powstały sos przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 4 łyżeczki soli, nałożyć dolną część przystawki Varoma i odważyć do niej ziemniaki, włożyć wkład Varomy i odważyć do niego różyczki kalafiora, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie dodać na wkład Varomy groszek, gotować na parze5 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ugotowane warzywa ułożyć w dużym naczyniu, dodać wcześniej przygotowany sos, sok z cytryny i kolendrę. Wegetariańskie curry ziemniaczane z kalafiorem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry