Wegetariańskie kotleciki z kaszą gryczaną

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
81.5 kcal /
341 kJ
Kalorie
2.7 gBiałko
7.9 gWęglowodany
4.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 50 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 30 g płatków owsianych,górskich
  • 50 g ziaren, mieszanych np. ziaren sezamu, pestek dyni, ziaren słonecznika
  • 900 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 100 g kaszygryczanej, niepalonej
  • 100 g cukinii pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 70 g marchewki pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 liście bazylii, świeże
  • 2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 – 2 szczypty soli
  • ½
  • łyżeczki papryki wędzonej, mielonej (opcjonalnie)
  • 50 g bułki tartej (patrz wskazówka)
  • olej ilość do smażenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, dodać płatki owsiane i ziarna, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę, wymieszać10 s/obr. 5, następnie gotować30 min/100°C/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cukinię, cebulę, marchewkę, czosnek, bazylię i natkę pietruszki, dodać sól i paprykę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać ugotowaną kaszę, rozdrobniony parmezan z płatkami owsianymi i ziarnami i bułkę tartą, wymieszać10 s//obr. 4. Przełożyć do innego naczynia. Zwilżonymi wodą dłońmi formować kotleciki (Ø 5-6 cm, 20 sztuk), układać na talerzach. Przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 30 min.
  5. Na kuchence, na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Kotleciki smażyć na średniej mocy palnika 4-5 min z każdej strony do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone kotleciki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Wegetariańskie kotleciki z kaszą gryczaną podawać na ciepło, jako danie główne, z wybranymi dodatkami (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry