Wegetariańskie zielone curry z ryżem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
574.5 kcal /
2396 kJ
Kalorie
11 gBiałko
77.8 gWęglowodany
27 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 900 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g ryżu (np. długoziarnistego, basmati)
  • 200 g batatów pokrojonych na 1 cm kawałki
  • 100 g różyczek brokułu przekrojonych na pół
  • 40 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 200 g bakłażana pokrojonego w 1,5-2 cm kostkę
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 2 – 3 łyżeczki zielonej pasty curry (patrz wskazówka)
  • ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • ½
  • kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 100 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
  • 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 80 ggroszku cukrowego, świeżego, w strączkach
  • 80 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 80 g minikolb kukurydzy, konserwowych
  • 3 gałązki kolendry, świeżej tylko liście, do dekoracji
  • 1 limonka pokrojona w ćwiartki, do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać 800 g wody, dodać 1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej bataty. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego brokuły, gotować na parze15-18 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce, aby nie ostygł. Opróżnić naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, imbir i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać olej i bakłażan, dusić3 min/120°C//obr. 1.
  4. Dodać mleczko kokosowe, pozostałe 100 g wody, zieloną pastę curry, koncentrat bulionu warzywnego, ciecierzycę, sok z limonki, cukier i pozostałą 1 łyżeczkę soli, gotować5-10 min/100°C//obr. 1.
  5. Dodać groszek cukrowy, kukurydzę, ugotowane na parze brokuły i bataty, gotować2 min/100°C//obr. 1. Wegetariańskie zielone curry podawać z ryżem bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane liśćmi kolendry i limonką.
Przewijanie do góry