Węgierska zupa grzybowa
189 kcal /
790.6 kJKalorie
790.6 kJKalorie
7.4 gBiałko
15.2 gWęglowodany
11.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g koperku, świeżego tylko liście
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- 1 łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie)
- 450 – 500 ggrzybów, świeżych mrożonych, uprzednio rozmrożonych, np. prawdziwków, kurek, podgrzybków, pokrojonych na kawałki
- 450 – 500 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 50 – 70 g białego wina, wytrawnego półwytrawnego
- 600 g wody
- 300 g mleka
- 15 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
- ¼
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- kwaśna śmietana, 12% tłuszczu do podania
- cytryna pokrojona w półplastry, do skropienia
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i masło, dodać słodką paprykę, wędzoną paprykę i mąkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać grzyby, dusić4 min/120°C//obr. .
- Dodać wino, dusić3 min/120°C//obr. 0.5.
- Dodać wodę, mleko, sok z cytryny, kurkumę, sól, pieprz, koncentrat bulionu warzywnego i koncentrat pomidorowy, gotować15 min/100°C//obr. 1. Węgierską zupę grzybową podawać posypaną rozdrobnionym koperkiem, z dodatkiem śmietany i cytryny do skropienia.