Wiejska zapiekanka z purée z brukwi

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
306.7 kcal /
1284 kJ
Kalorie
19.8 gBiałko
26.3 gWęglowodany
14.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Purée z brukwi i ziemniaków: 800
  • g wody
  • 1 ½
  • łyżeczki soli plus dodatkowa do oprószenia ziemniaków
  • 400 – 450 g brukwi obranej, pokrojonej na kawałki
  • 400 g ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
  • 30 g mleka 3,2% tłuszczu
  • 30 g masła miękkiego
  • 2 – 3 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • Sos: 150
  • g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 170 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 500 g mięsa wołowego, mielonego
  • 15 g mąki pszennej
  • 200 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 10 g sosu Worcestershire
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek, odważyć do niego brukiew. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej ziemniaki, oprószyć je solą, gotować na parze40 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Opróżnić naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ugotowaną na parze brukiew i ugotowane na parze ziemniaki, dodać mleko, masło, ½ łyżeczki soli i gałkę muszkatołową, rozdrobnić30 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić30 s/obr. 6. Purée przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i marchewkę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać mięso, dokładnie wymieszać kopystką, dusić5 min/120°C//obr. 1.
  5. Dodać mąkę, gotować1 min/100°C//obr. 1.
  6. Dodać wodę, koncentrat bulionu mięsnego, koncentrat pomidorowy, sos Worcestershire, pieprz i sól, gotować15 min/100°C//obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C, termoobieg.
  7. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do naczynia żaroodpornego lub naczynia kamionkowego do zapiekania „Betty” (patrz wskazówka), rozprowadzić równomiernie na dnie naczynia. Następnie ułożyć purée tak, aby przykryć nim sos. Piec 15-20 min (200°C), do momentu, aż zapiekanka stanie się złotobrązowa. Wiejską zapiekanka z purée z brukwi podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry