Wiejska zapiekanka z purée z brukwi
306.7 kcal /
1284 kJKalorie
1284 kJKalorie
19.8 gBiałko
26.3 gWęglowodany
14.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Purée z brukwi i ziemniaków: 800
- g wody
- 1 ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa do oprószenia ziemniaków
- 400 – 450 g brukwi obranej, pokrojonej na kawałki
- 400 g ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
- 30 g mleka 3,2% tłuszczu
- 30 g masła miękkiego
- 2 – 3 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- Sos: 150
- g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 170 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 500 g mięsa wołowego, mielonego
- 15 g mąki pszennej
- 200 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- 60 g koncentratu pomidorowego
- 10 g sosu Worcestershire
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek, odważyć do niego brukiew. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej ziemniaki, oprószyć je solą, gotować na parze40 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowaną na parze brukiew i ugotowane na parze ziemniaki, dodać mleko, masło, ½ łyżeczki soli i gałkę muszkatołową, rozdrobnić30 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić30 s/obr. 6. Purée przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i marchewkę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mięso, dokładnie wymieszać kopystką, dusić5 min/120°C//obr. 1.
- Dodać mąkę, gotować1 min/100°C//obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu mięsnego, koncentrat pomidorowy, sos Worcestershire, pieprz i sól, gotować15 min/100°C//obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C, termoobieg.
- Zawartość naczynia miksującego przełożyć do naczynia żaroodpornego lub naczynia kamionkowego do zapiekania „Betty” (patrz wskazówka), rozprowadzić równomiernie na dnie naczynia. Następnie ułożyć purée tak, aby przykryć nim sos. Piec 15-20 min (200°C), do momentu, aż zapiekanka stanie się złotobrązowa. Wiejską zapiekanka z purée z brukwi podawać bezpośrednio po przygotowaniu.