Wielkanocna zupa gulaszowa z białą kiełbasą
505 kcal /
2114.3 kJKalorie
2114.3 kJKalorie
20.7 gBiałko
15.3 gWęglowodany
42.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 200 g boczku parzonego, w plastrach pokrojonego na ok. 2 cm kawałki
- 500 g białej kiełbasy, parzonej bez skóry, pokrojonej na ok. 2 cm kawałki
- 50 g czerwonego wina, wytrawnego (opcjonalnie)
- 400 g białej fasoli, z puszki wraz z zalewą
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
- 200 g wody
- 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 gałązka rozmarynu, świeżego
- ½
- łyżeczki oregano, suszonego
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej i boczek, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać kiełbasę, dusić kolejne3 min/120°C//obr. 0.5.
- Dodać wino, fasolę wraz z zalewą, koncentrat bulionu drobiowego, wodę, passatę, liście laurowe, rozmaryn, oregano, tymianek, majeranek i pieprz, gotować20 min/100°C//obr. 1. Wielkanocną zupę gulaszową z białą kiełbasą podawać udekorowaną natką pietruszki, np. z dodatkiem chleba.