Wielkanocne babeczki
506.3 kcal /
2118.5 kJKalorie
2118.5 kJKalorie
3.8 gBiałko
31.2 gWęglowodany
41.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Babeczki: 100
- g czekolady mlecznej pokrojonej na kawałki
- 40 g cukru
- 110 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 2 jajka
- 110 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- Masa maślana: 120
- g cukru
- 350 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 120 g mleka
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć10 s/obr. 10. Cukier zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło i jajka, wymieszać2 min/obr. 3. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt z wanilii, wymieszać10 s/obr. 4. Dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać5 s/obr. 4.
- Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, każdą z nich napełnić ciastem do ¾ wysokości. Piec 20-25 min (180°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić20 s/obr. 10.
- Założyć motylek.Dodać masło i mleko, wymieszać3 min/obr. 3. Masę przełożyć do rękawa do dekoracji i udekorować babeczki. Wielkanocne babeczki podawać jako deser.