Wielkanocne gniazdka czekoladowe
280 kcal /
1171.3 kJKalorie
1171.3 kJKalorie
3 gBiałko
36 gWęglowodany
14 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g paluszków, solonych połamanych na ok. 3 cm kawałki (patrz wskazówka i wariant)
- 200 g czekolady deserowej pokrojonej na kawałki (patrz wariant)
- 30 g masła
- 24 mini jajeczka czekoladowe nadziewane, białe kolorowe
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej paluszki, odstawić. Przygotować arkusz papieru do pieczenia (ok. 50 x 40 cm) i ułożyć go na blacie.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, roztopić3 min/50°C/obr. 2. Masę przelać do miski z paluszkami, dokładnie wymieszać kopystką.
- Za pomocą łyżki nabierać porcje czekoladowych paluszków i kłaść na przygotowanym arkuszu papieru do pieczenia, formując 8 okrągłych gniazdek (Ø ok. 7 cm). Na środku każdego gniazdka umieścić po 3 mini jajeczka czekoladowe. Odstawić do całkowitego stężenia (min. 1 godz.). Wielkanocne gniazdka czekoladowe podawać jako deser.