Wielkanocny pasztet jajeczny
136.6 kcal /
571.7 kJKalorie
571.7 kJKalorie
7.7 gBiałko
10.3 gWęglowodany
7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 9 jajko
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli plus dodatkowo 1 szczypta
- 500 g wody
- 50 g seragouda innego sera żółtego, pokrojonego na kawałki
- ½
- pęczka koperku, świeżego (ok. 15g), tylko liście
- ½
- pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 15g),
- ½
- pęczka szczypiorku, świeżego (ok. 15g), drobno pokrojonego
- 150 g bułki tartej plus dodatkowa ilość do oprószenia keksówki
- 110 g śmietany, 18% tłuszczu
- 30 g zielonegogroszku, konserwowego odsączonego z zalewy
- (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- masło do natłuszczenia keksówki plus do ułożenia na wierzchu pasztetu (ok. 20g)
👨🍳 Przygotowanie
- Rozbić 1 jajko, oddzielić białko od żółtka, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białko, dodać szczyptę soli, ubijać1 min/obr. 4.Zdjąć motylek.Zawartość naczynia miksującego przełożyć do miski, odstawić do lodówki. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i umieścić w nim 8 jajek, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Jajka schłodzić zimną wodą, obrać ze skorupek i przekroić na pół, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić5-10 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć koperek, dodać natkę pietruszki, szczypiorek, ugotowane jajka, bułkę tartą, śmietanę, 30 g rozdrobnionego sera, groszek, sól, pieprz i żółtko, rozdrobnić15 s/obr. 8.
- Dodać ubite białko, wymieszać20 s//obr. 5. W razie potrzeby wymieszać kopystką.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Keksówkę (20 x 10 cm) natłuścić masłem i oprószyć bułką tartą. Powstałą masę przełożyć do keksówki, kopystką wyrównać powierzchnię. Masę posypać pozostałym żółtym serem i ułożyć na wierzchu płatki masła. Piec ok. 35 min (180°C). Wielkanocny pasztet jajeczny podawać na ciepło lub zimno.