Wielkanocny pasztet z królika

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
222 kcal /
929 kJ
Kalorie
12.4 gBiałko
3.5 gWęglowodany
18 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 700 g wody
  • 2 – 3 liście laurowe, suszone
  • 2 – 3 ziarna ziela angielskiego
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • ¼ – ½
  • łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 300 g mięsa z królika, bez kości
  • 200 g surowego boczku, bez kości, bez skóry pokrojonego w kostkę
  • 100 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w kostkę
  • 150 g wątróbki drobiowej oczyszczonej
  • 100 g pieczarek przekrojonych na pół
  • 100 g warzyw, mieszanych (cebuli, pietruszki i selera)
  • 1 biała bułka, czerstwa (ok. 50g)
  • 3 jajka
  • masło do natłuszczenia formy

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gałkę muszkatołową, imbir i sól. Włożyć koszyczek, umieścić w nim mięso z królika, boczek surowy, boczek wędzony i wątróbkę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej pieczarki i warzywa, gotować na parze40 min/Varoma/obr. 1.
  2. Zdjąć przystawkę Varoma, wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Odmierzyć 1½ miarki TM powstałego wywaru i przelać go do miseczki, namoczyć w nim bułkę. Usunąć liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Do wywaru w naczyniu miksującym dodać zawartość koszyczka, zawartość przystawki Varoma, bułkę namoczoną w wywarze i jajka, rozdrobnić30 s/obr. 8.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do pieczenia posmarować masłem.
  5. Powstałą masę przełożyć do formy, piec 1 godz. 20 min (180°C) lub do momentu, gdy brzegi pasztetu lekko odejdą od formy. Wielkanocny pasztet z królika podawać po ostudzeniu.
Przewijanie do góry