Wielkanocny pasztet z królika
222 kcal /
929 kJKalorie
929 kJKalorie
12.4 gBiałko
3.5 gWęglowodany
18 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 700 g wody
- 2 – 3 liście laurowe, suszone
- 2 – 3 ziarna ziela angielskiego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- ¼ – ½
- łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ½
- łyżeczki soli
- 300 g mięsa z królika, bez kości
- 200 g surowego boczku, bez kości, bez skóry pokrojonego w kostkę
- 100 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w kostkę
- 150 g wątróbki drobiowej oczyszczonej
- 100 g pieczarek przekrojonych na pół
- 100 g warzyw, mieszanych (cebuli, pietruszki i selera)
- 1 biała bułka, czerstwa (ok. 50g)
- 3 jajka
- masło do natłuszczenia formy
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gałkę muszkatołową, imbir i sól. Włożyć koszyczek, umieścić w nim mięso z królika, boczek surowy, boczek wędzony i wątróbkę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej pieczarki i warzywa, gotować na parze40 min/Varoma/obr. 1.
- Zdjąć przystawkę Varoma, wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Odmierzyć 1½ miarki TM powstałego wywaru i przelać go do miseczki, namoczyć w nim bułkę. Usunąć liście laurowe i ziele angielskie.
- Do wywaru w naczyniu miksującym dodać zawartość koszyczka, zawartość przystawki Varoma, bułkę namoczoną w wywarze i jajka, rozdrobnić30 s/obr. 8.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do pieczenia posmarować masłem.
- Powstałą masę przełożyć do formy, piec 1 godz. 20 min (180°C) lub do momentu, gdy brzegi pasztetu lekko odejdą od formy. Wielkanocny pasztet z królika podawać po ostudzeniu.