Wielkanocny placek ziemniaczany
453.4 kcal /
1898.3 kJKalorie
1898.3 kJKalorie
14.3 gBiałko
34.6 gWęglowodany
30.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 700 g wody
- 500 g surowego boczku, bez kości, bez skóry pokrojonego na 3-4 cm kawałki
- 200 – 250 g wątroby wieprzowej, bez błon i żyłek, pokrojonej na 3-4 cm kawałki
- 1 liść laurowy, suszony
- 2 – 3 ziarna ziela angielskiego
- 250 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 50 g kaszy manny plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 1500 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki
- 1 łyżeczkagałki muszkatołowej, mielonej
- 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
- 2 łyżki majeranku, suszonego
- 1 – 2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego boczek i wątrobę, upewniając się, że otwór w pokrywie naczynia miksującego nie jest zablokowany przez zawartość koszyczka, dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, liść laurowy i ziele angielskie wyrzucić. Wywar przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Prostokątną formę (30 x 20 x 6 cm) natłuścić olejem za pomocą pędzelka i oprószyć kaszą manną, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać ugotowane na parze boczek i wątrobę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do dużej miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 750 g ziemniaków, dodać kaszę mannę, gałkę muszkatołową, imbir, majeranek, pieprz i sól, rozdrobnić15 s/obr. 5-7, stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do miski z rozdrobnionymi boczkiem i wątrobą.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 750 g ziemniaków, dodać 50 g wywaru z gotowania, rozdrobnić15 s/obr. 5-7, stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do miski z rozdrobnionymi boczkiem, wątrobą i ziemniakami, wymieszać dokładnie za pomocą kopystki. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać kopystką.
- Piec 45-55 min (200°C) lub do momentu, aż placek będzie złotobrązowy.
- Wielkanocny placek ziemniaczany podawać po ostudzeniu, pokrojony na kawałki.