Zupa ze szparagami i szynką serrano

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
120.1 kcal /
502.5 kJ
Kalorie
5 gBiałko
8.1 gWęglowodany
7.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 – 80 g szynki serrano pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 pęczek zielonych szparagów bez twardych końcówek, pokrojonych w 5 mm plastry (główki zachować)
  • 1 szczypta papryki, mielonej
  • 1200 g wody
  • 2 – 3 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 50 g makaronu do zupy, suchego typu nitki, o czasiegotowania 5 min
  • sól do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku
  • ser parmezan, tarty do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć szynkę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać szparagi i paprykę, gotować2 min/100°C/obr. 1
  3. Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować20 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać makaron i zachowane główki szparagów, gotować5 min/100°C//obr. 1. Przelać do wazy, doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić na 5 min. Zupę ze szparagami i szynką serrano podawać posypaną tartym parmezanem.
Przewijanie do góry