Wielkanocny sos majonezowy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
173 kcal /
727 kJ
Kalorie
3.4 gBiałko
0.7 gWęglowodany
17.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g wody
  • 4 jajka
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 – 2 łyżeczki musztardy
  • 2 – 3 łyżki śmietany, 12% tłuszczu
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 g szczypiorku, świeżego drobno pokrojonego (ok. 1 pęczek)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i umieścić w nim jajka, gotować na parze14 min/Varoma/obr. 1.
  2. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, jajka schłodzić zimną wodą, następnie obrać. Oddzielić białka od żółtek, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć białka, rozdrobnić2 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Na pokrywę naczynia miksującego postawić szklankę, odważyć do niej olej, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, wymieszać1 min/obr. 4. W tym czasie stopniowo wlewać olej na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływał cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.
  6. Założyć motylek.Dodać majonez, musztardę, śmietanę, sól i pieprz, wymieszać40 s/obr. 3.
  7. Dodać rozdrobnione białka i szczypiorek, wymieszać30 s//obr. 2. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. Wielkanocny sos majonezowy podawać jako dodatek do wędlin i pieczywa.
Przewijanie do góry