
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
360.9 kcal /
1510.1 kJKalorie
1510.1 kJKalorie
13.1 gBiałko
53.5 gWęglowodany
11.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g wody
- 230 g mleka
- 40 g oliwy z oliwek
- 25 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g, patrz wskazówka)
- 220 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 150 g mąki żytniej razowej Melvit
- 80 g mąki owsianej Melvit
- 80 g płatków jaglanych Melvit
- 40 g siemienia lnianego Melvit
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania
- mak do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, mleko i oliwę, dodać drożdże, podgrzewać3 min/37°C/obr. 1.
- Dodać mąkę pszenną, mąkę żytnią, mąkę owsianą, płatki jaglane, siemię lniane i sól, wyrobić Ciasto /4 min. Pozostawić w zamknietym naczyniu miksującym na 40 min. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Ciasto przełożyć na oprószony mąką pszenną blat. Podzielić na 8 równych części (ok. 120 g każda), uformować okrągłe bułki, ułożyć na przygotowanej blasze. Przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka, posypać makiem. Piec ok. 20 min (200°C). Bułki śniadaniowe podawać po ostudzeniu z wybranymi dodatkami.