Wieloziarniste batony kakaowe

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
215.7 kcal /
902.6 kJ
Kalorie
3.8 gBiałko
15.7 gWęglowodany
15.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 75 g oleju kokosowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 150 g ziaren mieszanych (np. ziarna sezamu, pestki dyni, ziarna słonecznika)
  • 125 g orzechów pekan
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 30 g kakao
  • 370 g daktyli, suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 50 – 100 g wody (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Formę do pieczenia (30 x 24 x 6 cm) natłuścić olejem, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać ziarna mieszane, dodać orzechy pekan, nasiona chia i siemię lniane, rozdrobnić3 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć olej kokosowy, dodać kakao, daktyle i ekstrakt z wanilii, wymieszać30 s/obr. 4.
  4. Dodać ziarna rozdrobnione z orzechami i 50-100 g wody (jeżeli masa jest zbyt gęsta i zbita), wymieszać ponownie20 s/obr. 4. Dokładnie wymieszać kopystką. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy. Powierzchnię masy mocno docisnąć i wyrównać łyżką lub dłonią, przykryć dokładnie folią spożywczą, odstawić do lodówki na 30 min. Masę pokroić na 18 kawałków.
  5. Wieloziarniste batony kakaowe podawać jako przekąskę lub deser.
Przewijanie do góry