Wieloziarniste batony kakaowe
215.7 kcal /
902.6 kJKalorie
902.6 kJKalorie
3.8 gBiałko
15.7 gWęglowodany
15.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 75 g oleju kokosowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 150 g ziaren mieszanych (np. ziarna sezamu, pestki dyni, ziarna słonecznika)
- 125 g orzechów pekan
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 30 g kakao
- 370 g daktyli, suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 50 – 100 g wody (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Formę do pieczenia (30 x 24 x 6 cm) natłuścić olejem, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać ziarna mieszane, dodać orzechy pekan, nasiona chia i siemię lniane, rozdrobnić3 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć olej kokosowy, dodać kakao, daktyle i ekstrakt z wanilii, wymieszać30 s/obr. 4.
- Dodać ziarna rozdrobnione z orzechami i 50-100 g wody (jeżeli masa jest zbyt gęsta i zbita), wymieszać ponownie20 s/obr. 4. Dokładnie wymieszać kopystką. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy. Powierzchnię masy mocno docisnąć i wyrównać łyżką lub dłonią, przykryć dokładnie folią spożywczą, odstawić do lodówki na 30 min. Masę pokroić na 18 kawałków.
- Wieloziarniste batony kakaowe podawać jako przekąskę lub deser.