Wieniec z makiem i morelami
186 kcal /
777 kJKalorie
777 kJKalorie
5 gBiałko
25 gWęglowodany
7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 250
- g mleka
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- 100 g cukru
- 25 g drożdży świeżych pokruszonych
- 600 g mąki pszennej
- 1 jajko
- ½
- łyżeczki soli
- Nadzienie i formowanie wieńca: 200
- g moreli suszonych, bez pestek
- 120 g maku
- 50 g cukru
- 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 250 g mleka
- 40 g kaszy manny
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- mąka pszenna ilość do oprószenia
- cukier puder do oprószenia ciasta
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, cukier i drożdże, podgrzewać5 min/37°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, jajko i sól, wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 45 min. W tym czasie umyć naczynie miksujące, następnie przygotować nadzienie.
- Do naczynia miksującego włożyć morele, rozdrobnić5 s/obr. 7. Sprawdzić stopień rozdrobnienia moreli, w razie konieczności rozdrobnić ponownie5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mak, zmielić30 s/obr. 10. Mak zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cukier, cukier waniliowy, mleko, kaszę mannę, masło i 1 jajko, podgrzewać8 min/90°C/obr. 3. Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, odstawić do ostudzenia na 30 min.
- Dodać rozdrobnione morele, wymieszać10 s//obr. 3.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na kształt prostokąta (ok. 42 x 55 cm). Ostrożnie przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, następnie równomiernie rozłożyć na nim nadzienie makowe z morelami. Ciasto podzielić wzdłuż dłuższego boku na 3 równe paski (14 x 55 cm). Każdy pasek z nadzieniem zwinąć w rulon, a następnie zapleść w warkocz. Uformować wieniec mocno sklejając ze sobą końce ciasta.
- Drugie jajko wbić do miseczki, roztrzepać, następnie posmarować nim wierzch ciasta za pomocą pędzelka. Piec 25-35 min (180°C) lub do momentu, aż wieniec będzie będzie złotobrązowy. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia na kratkę. Wieniec z makiem i morelami podawać oprószony cukrem pudrem.