Wieprzowina vindaloo
395.3 kcal /
1653.9 kJKalorie
1653.9 kJKalorie
24.2 gBiałko
8.1 gWęglowodany
29.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Marynowanie mięsa: 800
- g mięsa z łopatki wieprzowej, bez kości pokrojonej w 3 cm kostkę
- 5 kaszmirskich papryczek chili, suszonych w całości (patrz wskazówka i wariant)
- 5 strączków kardamonu w całości
- 5 goździków
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 5 ząbków czosnku
- 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 2 płaskie łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- ½
- łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 45 g białego octu winnego
- 45 g wody
- Curry: 200
- g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g oleju
- 250 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
- liście kolendry, świeże posiekane, do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mięso, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć chili, strączki kardamonu i goździki, dodać ziarna pieprzu, nasiona kolendry i nasiona kminu rzymskiego, zmielić1 min/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać czosnek, imbir, sól, cynamon, kurkumę, ocet i wodę, zmiksować20 s/obr. 8. Powstałą marynatę przelać do miski z mięsem, dokładnie wymieszać kopystką. Miskę przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 3 godz. (lub na całą noc).
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać zamarynowane mięso, pomidory i cukier, gotować60 min/100°C//obr. . Wieprzowinę vindaloo podawać posypaną liśćmi kolendry.