Wieprzowina w sosie pomarańczowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
516 kcal /
2160 kJ
Kalorie
47 gBiałko
28.8 gWęglowodany
22.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 3 pomarańcze ekologiczne
  • 600 – 650 g polędwiczek wieprzowych pokrojonych w 2 cm plastry
  • sól do oprószenia
  • pieprz czarny, mielony do oprószenia
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 60 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 15 g oleju plus dodatkowa ilość do obsmażenia
  • 250 g wody
  • 300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej
  • 200 g zielonegogroszku, mrożonego
  • ½ – ¾
  • łyżeczki soli
  • ½ – ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¾ – 1
  • łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Z 1 pomarańczy otrzeć skórkę bez białych błonek, następnie ze wszystkich 3 pomarańczy wycisnąć sok, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej polędwiczki. Plastry polędwiczki rozbić tłuczkiem na grubość ok. 7 mm, oprószyć solą, pieprzem i oregano, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć skórkę otartą z pomarańczy i szalotkę, dodać 15 g oleju, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. . W tym czasie na kuchence, na patelni rozgrzać olej. Plastry polędwiczki obsmażyć na dużej mocy palnika ok. 20 s z każdej strony. Obsmażone polędwiczki umieścić w dolnej części przystawki Varoma (kawałki mięsa mogą na siebie nachodzić), upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
  3. Na patelnię po smażeniu mięsa wlać wyciśnięty wcześniej sok z pomarańczy, podgrzewać 2 min. Łopatką zgarnąć z dna patelni pozostałości po smażeniu mięsa, aby aromaty wzajemnie się przeniknęły.
  4. Do naczynia miksującego wlać płyn z patelni i wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej fasolkę i groszek. Włożyć wkład Varomy, ułożyć na nim mięso owinięte papierem do pieczenia, gotować na parze25-30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić.
  5. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, na dużej mocy palnika. Doprawić odważone wcześniej mięso do smaku solą i pieprzem, następnie przyrumienić ok. 3 min z każdej strony. Ostrożnie zdjąć mięso z patelni, ułożyć na jednym dużym arkuszu papieru do pieczenia. Mięso owinąć szczelnie papierem do pieczenia zawijając końce pod spód, odstawić. Patelnię po smażeniu mięsa odstawić bez zmywania.
  6. Do naczynia miksującego dodać duszoną szalotkę ze skórką pomarańczy, odparowywać8 min/120°C/obr. .
  7. Dodać 20 g ugotowanych ziemniaków, cukier i tymianek, zmiksować Miksowanie /1 min. Wieprzowinę w sosie pomarańczowym podawać jako danie główne z dodatkiem ugotowanych warzyw.
Przewijanie do góry