Wieprzowina w sosie pomarańczowym
516 kcal /
2160 kJKalorie
2160 kJKalorie
47 gBiałko
28.8 gWęglowodany
22.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 3 pomarańcze ekologiczne
- 600 – 650 g polędwiczek wieprzowych pokrojonych w 2 cm plastry
- sól do oprószenia
- pieprz czarny, mielony do oprószenia
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 60 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 15 g oleju plus dodatkowa ilość do obsmażenia
- 250 g wody
- 300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 200 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej
- 200 g zielonegogroszku, mrożonego
- ½ – ¾
- łyżeczki soli
- ½ – ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¾ – 1
- łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Z 1 pomarańczy otrzeć skórkę bez białych błonek, następnie ze wszystkich 3 pomarańczy wycisnąć sok, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej polędwiczki. Plastry polędwiczki rozbić tłuczkiem na grubość ok. 7 mm, oprószyć solą, pieprzem i oregano, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć skórkę otartą z pomarańczy i szalotkę, dodać 15 g oleju, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. . W tym czasie na kuchence, na patelni rozgrzać olej. Plastry polędwiczki obsmażyć na dużej mocy palnika ok. 20 s z każdej strony. Obsmażone polędwiczki umieścić w dolnej części przystawki Varoma (kawałki mięsa mogą na siebie nachodzić), upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
- Na patelnię po smażeniu mięsa wlać wyciśnięty wcześniej sok z pomarańczy, podgrzewać 2 min. Łopatką zgarnąć z dna patelni pozostałości po smażeniu mięsa, aby aromaty wzajemnie się przeniknęły.
- Do naczynia miksującego wlać płyn z patelni i wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej fasolkę i groszek. Włożyć wkład Varomy, ułożyć na nim mięso owinięte papierem do pieczenia, gotować na parze25-30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić.
- Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, na dużej mocy palnika. Doprawić odważone wcześniej mięso do smaku solą i pieprzem, następnie przyrumienić ok. 3 min z każdej strony. Ostrożnie zdjąć mięso z patelni, ułożyć na jednym dużym arkuszu papieru do pieczenia. Mięso owinąć szczelnie papierem do pieczenia zawijając końce pod spód, odstawić. Patelnię po smażeniu mięsa odstawić bez zmywania.
- Do naczynia miksującego dodać duszoną szalotkę ze skórką pomarańczy, odparowywać8 min/120°C/obr. .
- Dodać 20 g ugotowanych ziemniaków, cukier i tymianek, zmiksować Miksowanie /1 min. Wieprzowinę w sosie pomarańczowym podawać jako danie główne z dodatkiem ugotowanych warzyw.