
Wigilijna kapusta z grzybami
85.7 kcal /
358.5 kJKalorie
358.5 kJKalorie
1.9 gBiałko
13 gWęglowodany
3.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 ggrzybów, suszonych (np. borowików, podgrzybków)
- 500 g wody
- 800 g kapusty kiszonej
- 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 140 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 35 g masła
- 2 – 3 szczypty soli
- 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka cukru
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej grzyby i wodę. Odstawić do namoczenia na 30 min. Po tym czasie grzyby odsączyć przez koszyczek, wodę z namaczania zachować.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej kapustę, Kapustę przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać opłukaną kapustę i wodę pozostałą z namaczania grzybów, rozdrobnić6 s/obr. 5. Przemieszać kopystką, rozdrobnić ponownie6 s/obr. 5. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować20 min/100°C//obr. 1.5.
- Dodać namoczone grzyby i masło, rozdrobnić3 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobnioną marchewkę, sól, pieprz i cukier, przemieszać kopystką, gotować10 min/100°C//obr. 1.5. Wigilijną kapustę z grzybami podawać na ciepło.