Wigilijna kapusta z grzybami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
85.7 kcal /
358.5 kJ
Kalorie
1.9 gBiałko
13 gWęglowodany
3.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 ggrzybów, suszonych (np. borowików, podgrzybków)
  • 500 g wody
  • 800 g kapusty kiszonej
  • 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 140 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 35 g masła
  • 2 – 3 szczypty soli
  • 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka cukru

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej grzyby i wodę. Odstawić do namoczenia na 30 min. Po tym czasie grzyby odsączyć przez koszyczek, wodę z namaczania zachować.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej kapustę, Kapustę przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5.
  5. Dodać opłukaną kapustę i wodę pozostałą z namaczania grzybów, rozdrobnić6 s/obr. 5. Przemieszać kopystką, rozdrobnić ponownie6 s/obr. 5. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować20 min/100°C//obr. 1.5.
  6. Dodać namoczone grzyby i masło, rozdrobnić3 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  7. Dodać rozdrobnioną marchewkę, sól, pieprz i cukier, przemieszać kopystką, gotować10 min/100°C//obr. 1.5. Wigilijną kapustę z grzybami podawać na ciepło.
Przewijanie do góry