Wigilijna zupa migdałowa

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
470 kcal /
1967.8 kJ
Kalorie
16.3 gBiałko
59.2 gWęglowodany
21 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 g migdałów, w płatkach
  • 40 – 60 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 150 g migdałów, blanszowanych
  • 50 g rodzynek
  • 50 g żurawiny, suszonej
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 120 g ryżu
  • 1500 g mleka
  • 1 szczypta soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej migdały w płatkach, następnie uprażyć je na suchej, rozgrzanej patelni, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier i cukier waniliowy, dodać migdały blanszowane, zmielić10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać rodzynki, żurawinę, kandyzowaną skórkę pomarańczową, ryż, mleko i sól, gotować22-24 min/95°C//obr. 1. Zupę przelać do wazy i udekorować uprażonymi wcześniej migdałami w płatkach.
  4. Wigilijną zupę migdałową podawać na ciepło.
Przewijanie do góry