Winegret w stylu azjatyckim
3242 kJ /
784 kcalKalorie
784 kcalKalorie
2.1 gBiałko
21 gWęglowodany
74 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g oleju arachidowego
- 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 5 g liści kolendry, świeżych
- 1 ząbek czosnku
- 50 g octu ryżowego
- 20 g miodu, płynnego
- 20 g sosu sojowego
- 15 g oleju sezamowego
- 15 g cebuli dymki, ze szczypiorem, posiekanej
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego olej, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć imbir, kolendrę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać ocet, miód, sos sojowy i olej sezamowy, zmiksować10 s/obr. 6, następnie wymieszać1 min/obr. 3, w tym czasie stopniowo wlewać odważony wcześniej olej na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływał cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.
- Dodać posiekaną cebulę dymkę, wymieszać kopystką.
- Winegret w stylu azjatyckim podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przelać do szczelnie zamykanego słoika i przechowywać w lodówce do 7 dni.