Wiosenna zupa jarzynowa z miętowo-pietruszkowym pesto

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
272.7 kcal /
1140.9 kJ
Kalorie
7.1 gBiałko
21.2 gWęglowodany
18.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
  • 100 g młodej marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 g kalarepy pokrojonej na kawałki
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 g oliwy z oliwek
  • 1040 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 400 g ziemniaków, młodych nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 200 g cukinii pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 150 ggroszku cukrowego, świeżego, w strączkach bez łyka
  • 50 g zielonegogroszku, świeżego
  • 50 g zielonegogroszku, mrożonego
  • 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 40 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 40 g pestek dyni
  • 30 g liści mięty, świeżych
  • 30 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć por, marchewkę, kalarepę i 2 ząbki czosnku, dodać 20 g oliwy, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  2. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 1000 g wody i koncentrat bulionu warzywnego, nałożyć dolną część przystawki Varoma i odważyć do niej ziemniaki. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego cukinię, groszek cukrowy i zielony groszek, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć dolną część przystawki Varoma z ziemniakami (bez wkładu). Ustawić20 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  3. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć parmezan i pestki dyni, rozdrobnić8 s/obr. 7.
  4. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostały 1 ząbek czosnku, miętę, natkę pietruszki, sok z cytryny, pozostałe 60 g oliwy i 40 g wody, zmiksować10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, włożyć wkład Varomy z cukinią i groszkiem. Ustawić10 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów.
  5. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma. Do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać ugotowane na parze warzywa, sól i pieprz, wymieszać kopystką. Wiosenną zupę jarzynową podawać z dodatkiem pesto miętowo-pietruszkowego (1 łyżeczka pesto na porcję, patrz wskazówka).
Przewijanie do góry