Wiosenna zupa minestrone
387.3 kcal /
1620.3 kJKalorie
1620.3 kJKalorie
17 gBiałko
70.3 gWęglowodany
5.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 3 cebule dymki przekrojone na pół, ze szczypiorem, pokrojonym na 2 cm kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 15 g oleju
- 80 – 100 g selera naciowego pokrojonego w 5 mm plastry
- 100 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej bez łyka, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 100 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej uprzednio rozmrożonej, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 150 g dyni pokrojonej na 1 cm kawałki
- 120 g marchewki pokrojonej na 1 cm kawałki
- ½
- łyżeczki tymianku, świeżego
- 2 szczypty tymianku, suszonego
- ¾ – 1
- łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1200 g bulionu warzywnego, płynnego (patrz wskazówka)
- 180 g makaronu do zupy, suchego drobnego, np. muszelek, kolanek, kokardek
- 60 g liści szpinaku baby, świeżych pokrojonych w 1 cm paski
- 60 g czarnej kapusty toskańskiej (cavolo nero) jarmużu, bez twardych części, pokrojonej w 1 cm paski
- 240 g fasoli cannelini, z puszki odsączonej z zalewy
- 240 g białej fasoli, z puszki odsączonej z zalewy
- 120 g zielonegogroszku, świeżego
- 120 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ser parmezan, tarty do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę dymkę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać seler, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1.
- Dodać fasolkę, dynię, marchewkę, tymianek, sól, pieprz i bulion warzywny, gotować18 min/100°C//obr. 1.
- Dodać makaron, gotować bez założonej miarki4 min krócej niż czas podany na opakowaniu100°C//obr. 1.
- Dodać szpinak, fasolę, groszek i sok z cytryny, przemieszać kopystką, gotować2 min/100°C//obr. 1. Przemieszać kopystką, gotować ponownie2 min/100°C//obr. 1. Wiosenną zupę minestrone podawać udekorowaną parmezanem.