Włoska tarta z dżemem
346 kcal /
1453 kJKalorie
1453 kJKalorie
4 gBiałko
51 gWęglowodany
14 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Dżem z owoców jagodowych: 1
- cytryna ekologiczna
- 500 g owoców jagodowych, świeżych (np. malin, borówek, porzeczek) (patrz wskazówka)
- 500 g owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych (np. malin, borówek, porzeczek), uprzednio rozmrożonych (patrz wskazówka)
- 250 g cukru trzcinowego
- 1 laska wanilii przecięta na pół, oczyszczona z ziaren
- Kruche ciasto: skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 1 szczypta soli
- 150 g masła schłodzonego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- mleko ilość do posmarowania ciasta
- 30 g wiórków kokosowych do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Przy pomocy obieraczki do warzyw obrać cytrynę ze skórki, skórkę zachować. Z miąższu cytryny usunąć pestki i białe błonki, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny, rozdrobnić10 s/obr. 9. Skórkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 9. Skórkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać miąższ cytryny, owoce jagodowe, cukier i laskę wanilii, gotować25 min/100°C/obr. 1, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze10-15 min/120°C/obr. 2. Sprawdzić, czy dżem osiągnął punkt tężenia (patrz wskazówka).
- Dżem ostudzić w naczyniu miksującym. Wyciągnąć laskę wanilii, wyrzucić. Dżem przełożyć do szczelnie zamykanego słoika lub pojemnika i odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę cytrynową, rozdrobnić20 s/obr. 9. Skórkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie20 s/obr. 9. Skórkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mąkę, żółtka, cukier, sól i masło, wymieszać10 s/obr. 5, następnie wyrobić Ciasto /20 s. Ciasto przełożyć na blat, uformować w kulę, następnie zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 min.
- Formę do tarty (Ø 24 cm) natłuścić, odstawić.
- Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ⅔ schłodzonego ciasta, przełożyć do przygotowanej wcześniej formy. Odstawić do lodówki na 30 min. Pozostałe ciasto zawinąć w folię spożywczą i ponownie odstawić do lodówki.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Formę z ciastem wyjąć z lodówki, przełożyć na ciasto ostudzony dżem. Rozwałkować pozostałe ciasto i pociąć je w 1 cm paski przy pomocy ostrego noża.
- Ułożyć paski ciasta na wierzchu nadzienia tak, aby powstała z nich kratka, pozostawiając między nimi ok. 4 cm odstępy. Ciasto posmarować mlekiem przy pomocy pędzelka.
- Piec 25-30 min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. W tym czasie na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej wiórki kokosowe, odstawić.
- Tartę odstawić do ostudzenia, następnie posypać ją wiórkami kokosowymi.
- Włoską tartę z dżemem podawać jako deser.