Włoskie chlebki wielkanocne (Pane di Pasqua)
503 kcal /
2104 kJKalorie
2104 kJKalorie
20.4 gBiałko
69.8 gWęglowodany
15.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 215 g mleka
- 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g)
- 100 g cukru
- 450 g mąki pszennej typu 650, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- ½
- łyżeczki soli
- 7 jajek rozm. M, w tym 6 jajek zafarbowanych (patrz wskazówka)
- 1 żółtko do posmarowania chlebków
- cukier perlisty do posypania chlebków
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mleko, drożdże i cukier, podgrzewać3 min/37°C/obr. 2. W tym czasie natłuścić masłem dużą miskę, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać mąkę, sól i 1 jajko, wymieszać20 s/obr. 4, następnie wyrobić Ciasto /4 min. Przełożyć do przygotowanej wcześniej miski. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na min. 1 godz. 30 min lub do momentu, aż ciasto podwoi objętość. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 12 części i każdą z nich uformować w wałeczek o długości ok. 30 cm. Dwa wałeczki skręcić i ściśle zapleść ze sobą. Wolne końce skleić, formując okrągły obwarzanek. Czynności powtórzyć dla pozostałych części ciasta, tak aby uzyskać 6 uformowanych chlebków. Ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 20 min,
- Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Chlebki posmarować roztrzepanym żółtkiem za pomocą pędzelka, posypać cukrem perlistym. Skorupki zafarbowanych i nieugotowanych 6 jajek natłuścić masłem (patrz wskazówka). Jajka ułożyć w otworze na środku uformowanych chlebków. Piec 20 min (180°C). Ostudzić na kratce pieczenia przed podaniem. Włoskie chlebki wielkanocne(Pane di Pasqua)wykorzystać jako jadalną dekorację stołu wielkanocnego.