Wolno gotowana francuska zupa cebulowa (z osłoną noża miksującego)
359.8 kcal /
1506.5 kJKalorie
1506.5 kJKalorie
17 gBiałko
24.8 gWęglowodany
21.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Rozdrabnianie sera: 200
- g sera ementaler pokrojonego na kawałki
- Bulion mięsno-warzywny: 500
- ggiczy wołowej, z kością pokrojonej na kawałki
- 500 g kości wołowych pokrojonych na kawałki
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 100 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 100 g pora pokrojonego na kawałki
- 15 g ziół, świeżych np. natki pietruszki, oregano rozmarynu
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 2 goździki
- 1500 – 1600 g wody
- Zupa: 50
- g masła pokrojonego na kawałki
- 500 g cebuli pokrojonej w 1 cm plastry
- 500 g czerwonej cebuli pokrojonej w 1 cm plastry
- 2 łyżeczki soli
- 12 kromek bagietki
- 1000 g wody do Mycia Wstępnego
- 50 g octu do Mycia Wstępnego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić8 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej gicz wołową, przełożyć na blachę do pieczenia (patrz wskazówka). Piec ok. 20 min (250°C). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Na pokrywie naczynia miksującego ponownie postawić miskę, odważyć do niej cebulę, seler, por i zioła. Przełożyć na blachę z giczą. Piec kolejne 10 min (250°C).
- Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego ostrożnie przełożyć upieczoną gicz i warzywa, dodać pieprz, goździki i wodę, uruchomić Wolne Gotowanie /4 godz./98°C. Zawartość naczynia miksującego ostrożnie przecedzić przez koszyczek do innego naczynia (patrz wskazówka).Zdjąć osłonę noża miksującego.
- Do naczynia miksującego włożyć masło i cebulę, rumienić Wysokie Temp. . Zeskrobać kopystką cebulę z dna naczynia miksującego.
- Dodać przygotowany wcześniej bulion i sól, dusić20 min/120°C//obr. . W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Zupę przelać do żaroodpornych miseczek, na powierzchni zupy w każdej miseczce położyć 2 kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem. Miseczki z zupą wstawić do piekarnika, zapiekać przez ok. 10 min (250°C), aż ser się stopi i zarumieni. W tym czasie do naczynia miksującego wlać wodę i ocet, uruchomić Mycie Wstępne /Po przypaleniu. Wolno gotowaną francuską zupę cebulową podawać po lekkim ostudzeniu.