Wolno gotowana jagnięcina z ogórkowym kuskusem i miętą (z osłoną noża miksującego)

⏱️ 120 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1037 kcal /
4341.8 kJ
Kalorie
49.3 gBiałko
70 gWęglowodany
59.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Curry z jagnięciną: 20
  • g oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku przekrojone na pół
  • 200 g cebuli pokrojonej w ósemki
  • 1 łyżeczka korzenia imbiru, świeżego tartego
  • 1 ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka chili, mielonego
  • ½
  • czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 1 łyżka przyprawygaram masala
  • 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 10 g kolendry, świeżej
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 60 g migdałów, w słupkach
  • 650 g jagnięciny bez kości, pokrojonej na ok. 4 cm kawałki
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g mleczka kokosowego
  • Ogórkowy kuskus z miętą: 300
  • g kaszy kuskus
  • 350 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 150 g ogórka pokrojonego w ok. 1 cm kostkę
  • 60 g migdałów, w słupkach
  • 5 g liści kolendry, świeżych
  • 5 g liści mięty, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 30 g oliwy z oliwek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać czosnek, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać cebulę, rumienić Wysokie Temp. , następnie rozdrobnić3-4 s/obr. 4.
  3. Dodać imbir, cynamon, chili, papryczkę chili, garam masalę i kmin rzymski, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać kolendrę, koncentrat pomidorowy i migdały, uruchomić Miksowanie /30 s. Pastę curry przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na ok. 15 min. Umyć naczynie miksujące.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej jagnięcinę, odstawić. Przełożyć odważoną jagnięcinę do pojemnika, dokładnie natrzeć pastą curry, odstawić do lodówki na 2 godz. lub na całą noc.
  6. Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć jagnięcinę zamarynowaną pastą curry, dodać sól i mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać kopystką, uruchomić Wolne Gotowanie /6 godz./98°C. Zawartość naczynia miksującego przełożyć ostrożnie do miski, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego, odstawić.Zdjąć osłonę noża miksującego.Opróżnić naczynie miksujące.
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kuskus, odstawić.
  8. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego, gotować Czajnik /100°C. Przelać do miski, w której znajduje się kuskus, dokładnie wymieszać kopystką, przykryć folią spożywczą, odstawić na ok. 10 min.
  9. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z kuskusem, odważyć do niej ogórek i migdały, delikatnie przemieszać widelcem, odstawić.
  10. Do naczynia miksującego włożyć kolendrę, miętę, dodać oliwę, uruchomić Miksowanie /15 s. Przełożyć do miski, w której znajduje się kuskus z ogórkami i migdałami, dokładnie wymieszać kopystką.
  11. Wolno gotowaną jagnięcinę z ogórkowym kuskusem podawać udekorowaną miętą jako danie główne.
Przewijanie do góry