Wolno gotowana jagnięcina z ogórkowym kuskusem i miętą (z osłoną noża miksującego)
1037 kcal /
4341.8 kJKalorie
4341.8 kJKalorie
49.3 gBiałko
70 gWęglowodany
59.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Curry z jagnięciną: 20
- g oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku przekrojone na pół
- 200 g cebuli pokrojonej w ósemki
- 1 łyżeczka korzenia imbiru, świeżego tartego
- 1 ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka chili, mielonego
- ½
- czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 1 łyżka przyprawygaram masala
- 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 10 g kolendry, świeżej
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 60 g migdałów, w słupkach
- 650 g jagnięciny bez kości, pokrojonej na ok. 4 cm kawałki
- 1 łyżeczka soli
- 400 g mleczka kokosowego
- Ogórkowy kuskus z miętą: 300
- g kaszy kuskus
- 350 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 150 g ogórka pokrojonego w ok. 1 cm kostkę
- 60 g migdałów, w słupkach
- 5 g liści kolendry, świeżych
- 5 g liści mięty, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 30 g oliwy z oliwek
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać czosnek, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać cebulę, rumienić Wysokie Temp. , następnie rozdrobnić3-4 s/obr. 4.
- Dodać imbir, cynamon, chili, papryczkę chili, garam masalę i kmin rzymski, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać kolendrę, koncentrat pomidorowy i migdały, uruchomić Miksowanie /30 s. Pastę curry przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na ok. 15 min. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej jagnięcinę, odstawić. Przełożyć odważoną jagnięcinę do pojemnika, dokładnie natrzeć pastą curry, odstawić do lodówki na 2 godz. lub na całą noc.
- Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć jagnięcinę zamarynowaną pastą curry, dodać sól i mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać kopystką, uruchomić Wolne Gotowanie /6 godz./98°C. Zawartość naczynia miksującego przełożyć ostrożnie do miski, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego, odstawić.Zdjąć osłonę noża miksującego.Opróżnić naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kuskus, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego, gotować Czajnik /100°C. Przelać do miski, w której znajduje się kuskus, dokładnie wymieszać kopystką, przykryć folią spożywczą, odstawić na ok. 10 min.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z kuskusem, odważyć do niej ogórek i migdały, delikatnie przemieszać widelcem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć kolendrę, miętę, dodać oliwę, uruchomić Miksowanie /15 s. Przełożyć do miski, w której znajduje się kuskus z ogórkami i migdałami, dokładnie wymieszać kopystką.
- Wolno gotowaną jagnięcinę z ogórkowym kuskusem podawać udekorowaną miętą jako danie główne.