Wolno gotowane ananasy w syropie chili z kruszonką kokosową (z osłoną noża miksującego)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
693 kcal /
2905 kJ
Kalorie
4 gBiałko
97 gWęglowodany
14 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Kruszonka kokosowa: 50
  • g mąki pszennej
  • 30 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 5 g cynamonu, mielonego
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 30 g płatków kokosowych
  • Ananasy w syropie chili: 1
  • ananas, świeży (ok. 2 kg)
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 400 g cukru
  • 380 g ciemnego rumu
  • 380 g wody
  • 850 g wody
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • lody waniliowe do podania
  • liście mięty, świeże do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło i cynamon, wymieszać10-15 s/obr. 5.
  3. Dodać cukier i płatki kokosowe, wymieszać20 s/obr. 2.5. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę.
  4. Piec 10-15 min (180°C). Przełożyć na kratkę do studzenia, odstawić.
  5. Ananas obrać, pokroić na 6 łódeczek (ok.120 g każda), z każdej części wyciąć twardy rdzeń, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć chili, dodać 350 g cukru, zmielić5 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać rum, wymieszać10 s/obr. 2.5.
  8. Założyć osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego włożyć pionowo łódeczki ananasa, dodać wodę, rozpocząć Wolne Gotowanie /3 godz./85°C. Ostrożnie wyjąć ugotowane łódeczki ananasa za pomocą szczypców kuchennych, przełożyć do innego naczynia, odstawić. Płyn pozostały z gotowania przelać ostrożnie do miski, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego, odstawić.Zdjąć osłonę noża miksującego.
  9. Do naczynia miksującego wlać 600 g płynu pozostałego z gotowania, dodać pozostałe 50 g cukru i skrobię, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać20 min/120°C/obr. 1.
  10. Wolno gotowane ananasy w syropie chili z kruszonką kokosową podawać na ciepło, z dodatkiem lodów waniliowych, udekorowane miętą.
Przewijanie do góry