Wolno gotowane kalmary z chorizo w sosie pomidorowym (z osłoną noża miksującego)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
475 kcal /
1990 kJ
Kalorie
44 gBiałko
25 gWęglowodany
21 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 20 g oliwy z oliwek
  • 200 g cebuli pokrojonej w ósemki
  • 650 g tub kalmara, świeżych oczyszczonych, pokrojonych w ok. 1 cm krążki
  • 650 g krążków kalmara, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • 80 g kiełbasy chorizo pokrojonej w ok. 1 cm kostkę
  • 150 g marchewki pokrojonej w ok. 1 cm kostkę
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 350 g wody
  • ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu rybnego, wykonanego w TM
  • ½
  • kostki bulionu rybnego (na 0,5 l) pokruszonej
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej w plastry
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 400 g białej fasoli, z puszki odsączonej
  • kolendra, świeża do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać cebulę, rumienić Wysokie Temp. . Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, aby temperatura naczynia spadła, nałożyć ponownie pokrywę naczynia miksującego, następnie założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, rozdrobnić3-4 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć zrumienioną cebulę, kalmary, chorizo, marchewkę, pomidory, dodać wodę, koncentrat bulionu rybnego, sól, pieprz, chili, paprykę słodką i liść laurowy, dokładnie wymieszać kopystką, uruchomić Wolne Gotowanie /5 godz./80°C.
  3. Dodać fasolę, gotować3-4 min/100°C//obr. 1. Zawartość naczynia miksującego ostrożnie przełożyć do miski, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego.
  4. Wolno gotowane kalmary z chorizo w sosie pomidorowym podawać udekorowane kolendrą bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry