Wolno gotowane klopsiki drobiowe ze smażonymi ziemniakami w sosie (z osłoną noża miksującego)
612.4 kcal /
2562.5 kJKalorie
2562.5 kJKalorie
27.6 gBiałko
51.5 gWęglowodany
31.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 600 g udek z kurczaka, bez skóry i kości pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 60 g bułki tartej
- 320 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 3 jajka
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ¼
- łyżeczki soli plus 1 szczypta
- 4 – 6 łyżek mąki pszennej
- olej rzepakowy dogłębokiego smażenia
- 700 g ziemniaków pokrojonych w 8 mm plastry
- 1 szczypta nitek szafranu (opcjonalnie)
- 40 g oliwy z oliwek
- 50 g brandy
- 50 g whisky
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć 300 g kurczaka, dodać 30 g bułki tartej, rozdrobnić8 s/obr. 6. Przełożyć do miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 300 g kurczaka i 30 g bułki tartej, rozdrobnić8 s/obr. 6. Przełożyć do miski z rozdrobnionym kurczakiem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 120 g cebuli, 2 ząbki czosnku i 5 g natki pietruszki, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać rozdrobnionego kurczaka z bułką tartą, 1 jajko, pieprz i 1 łyżeczkę soli, wymieszać15 s//obr. 4. Przełożyć do miski. Umyć naczynie miksujące.
- Zwilżonymi dłońmi uformować klopsiki (Ø ok. 2,5 cm), obtoczyć je w 1- 2 łyżkach mąki, odstawić. Na kuchence, w głębokiej patelni rozgrzać olej na średniej mocy palnika i smażyć klopsiki z każdej strony do momentu, aż będą złotobrązowe. Odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu, odstawić. Patelnię z olejem zdjąć z palnika, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ziemniaki, oprószyć ½ łyżeczki soli, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 200 g cebuli, 5 g natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, szafran i oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić8 min/120°C/obr. .
- Dodać 1 łyżkę mąki i brandy, dusić2 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego włożyć klopsiki i duszoną cebulę, dodać wodę, koncentrat bulionu drobiowego i pozostałe ¼ łyżeczki soli, uruchomić Wolne Gotowanie /1 godz./98°C. W tym czasie w misce wymieszać pozostałe 2-3 łyżki mąki, 2 jajka i szczyptę soli, następnie obtoczyć w cieście odważone ziemniaki. Na kuchence, na średniej mocy palnika rozgrzać olej pozostały po smażeniu klopsików. Ziemniaki smażyć partiami do momentu, aż będą złotobrązowe. Odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z namiaru tłuszczu, odstawić. Olej po smażeniu wylać, następnie na patelnię przełożyć usmażone ziemniaki.
- Klopsiki i sos ostrożnie przełożyć na patelnię z ziemniakami. Gotować na średniej mocy palnika 15-20 min. Klopsiki drobiowe ze smażonymi ziemniakami w sosie udekorować natką pietruszki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.