Żeberka po koreańsku z ryżem i surówką z kapusty i kiełków; Ananasowy pudding z tapioki
1424.4 kcal /
5959.6 kJKalorie
5959.6 kJKalorie
48.5 gBiałko
115.9 gWęglowodany
82.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Marynowane żeberka: 1500
- g żeberek wieprzowych, pasków pokrojonych na ok. 5 cm kawałki
- 3 ząbki czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 50 g miodu
- 50 g ketchupu
- 50 g słodkiego sosu chili
- 30 g koreańskiej pasty chiligochujang
- ½
- łyżeczki chili, mielonego
- 30 g sosu sojowego
- 30 g oleju sezamowego
- 30 g octu ryżowego
- 30 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1500 g wody
- Ananasowy pudding z tapioki: 130
- g tapioki, drobnej
- 400 ggorącej wody
- 340 g kawałków ananasa, z puszki odsączonego (1 puszka, syrop zachować)
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka skórki otartej z limonki ekologicznej, bez białych błonek
- 400 g mleczka kokosowego
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
- Surówka z kapusty i kiełków: 400
- g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na ok. 5 cm kawałki
- 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 80 – 100 g kiełków fasoli mung, świeżych
- 50 g kiełków słonecznika
- 40 g majonezu
- 40 g słodkiego sosu chili
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka ziaren sezamu, czarnego
- 1 łyżeczka ziaren sezamu, białego
- Sos: 60
- g słodkiego sosu chili
- 30 g koreańskiej pasty chiligochujang
- ½
- łyżeczki chili, mielonego
- 40 g sosu sojowego
- 40 g miodu
- 40 g ketchupu
- 10 g oleju sezamowego
- 10 g octu ryżowego
- 10 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- Gotowanie ryżu i pieczenie żeberek: 1200
- g wody
- 5 g oleju
- 300 g ryżu jaśminowego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej żeberka, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć czosnek i imbir, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać miód, ketchup, słodki sos chili, koreańską pastę chili, sos sojowy, olej, ocet, sól i pieprz wymieszać10 s/obr. 3. Marynatę przelać do miski z żeberkami, dokładnie wymieszać tak, aby wszystkie kawałki mięsa pokryły się przyprawami. Zawartość miski przełożyć do rękawa do pieczenia i spiąć oba końce (patrz wskazówka). Na dnie dolnej części przystawki Varoma umieścić motylek, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację pary, następnie włożyć rękaw z żeberkami.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać 1500 g wody. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z żeberkami. Ustawić60 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej tapiokę i wodę, wymieszać kopystką, odstawić na 15 min.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć ananas, dodać 100 g zachowanego syropu z ananasa, skrobię i skórkę z limonki, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, gotować5 min/95°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć namoczoną tapiokę wraz z wodą, dodać mleczko kokosowe, cukier, cukier waniliowy i sól, gotować15 min/95°C//obr. 2. Pudding pozostawić w naczyniu miksującym na 10 min, aby tapioka napęczniała. Po tym czasie tapiokę przełożyć do 6 pucharków lub szklanek i polać przygotowaną wcześniej frużeliną ananasową, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, ustawić ponownie60 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć kapustę, marchewkę i cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 4.5.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać kiełki, majonez, słodki sos chili, ocet, sól i pieprz, wymieszać5 s//obr. 3. Surówkę przełożyć do naczynia, w którym będzie podawana, posypać sezamem, odstawić. Kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać słodki sos chili, koreańską pastę chili, sos sojowy, miód, ketchup, olej i ocet, gotować5 min/100°C/obr. 1. Sos przelać do innego naczynia, odstawić. Na ok. 10 min przed końcem gotowania na parze w stacji Thermomix Friend rozgrzać piekarnik do temp. 230°C.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę i olej. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż. Przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna, gotować na parze16 min/Varoma/obr. 4. W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma. Ostrożnie otworzyć rękaw do pieczenia, całą zawartość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec bez przykrycia 10-12 min (230°C). Upieczone żeberka posmarować przygotowanym sosem. Żeberka po koreańsku podawać z ryżem i surówką z kapusty jako danie główne. Ananasowy pudding z tapioki podawać jako deser.