Wolno gotowane udka z kurczaka w sosie paprykowym z ryżem (z osłoną noża miksującego)
646 kcal /
2706 kJKalorie
2706 kJKalorie
35 gBiałko
70 gWęglowodany
24 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Udka z kurczaka w sosie paprykowym: 3
- ząbki czosnku przekrojone na pół
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g cebuli pokrojonej w ósemki
- 150 g pomidorów pokrojonych na kawałki
- 300 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 1 łyżka chili, mielonego (opcjonalnie)
- 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
- 10 g natki pietruszki, świeżej
- 1 ½
- łyżeczki oregano, suszonego
- 20 g czerwonego octu winnego
- 15 g cukru
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 8 udek z kurczaka, bez skóry (ok. 800g)
- 250 g wody
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- ½
- kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszonej
- Ryż: 600
- g wody
- 1 łyżeczka soli
- 300 g ryżu białego, długoziarnistego
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać cebulę, rumienić Wysokie Temp. . Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, aby temperatura naczynia spadła, nałożyć ponownie pokrywę naczynia miksującego, następnie założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, rozdrobnić3-4 s/obr. 4.
- Dodać pomidory, paprykę, chili, paprykę słodką, natkę pietruszki, oregano, ocet, cukier i pieprz, uruchomić Miksowanie /30 s. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia, dodać udka kurczaka, wymieszać dokładnie z marynatą, odstawić do lodówki na min. 30 min.
- Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć udka z kurczaka z marynatą, dodać koncentrat bulionu drobiowego, wodę i sól, uruchomić Wolne Gotowanie /3 godz. 30 min/95°C. Zawartość naczynia miksującego przełożyć ostrożnie do miski, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego, odstawić w ciepłe miejsce na czas gotowania ryżu. Płyn z gotowania zachować.Zdjąć osłonę noża miksującego.
- Do naczynia miksującego wlać 400 g płynu zachowanego z gotowania, dodać wodę i sól. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać pod bieżącą wodą. Koszyczek z ryżem włożyć do naczynia miksującego, gotować30 min/100°C/obr. 4. Przełożyć do naczynia, w którym znajduje się kurczak z sosem, skropić sokiem z cytryny. Wolno gotowane udka z kurczaka w sosie paprykowym z ryżem podawać jako danie główne.