Wolno gotowane warzywa korzeniowe z kaszą (z osłoną noża miksującego)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
281 kcal /
1176 kJ
Kalorie
7 gBiałko
42 gWęglowodany
7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 20 g oliwy z oliwek
  • 200 g cebuli pokrojonej w ósemki
  • 300 g batatów pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 100 g korzenia pietruszki pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 100 g pasternaku pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 100 g rzepy pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 100 g białej rzodkwi pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 100 g korzenia selera pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 750 g wody
  • 15 g musztardy Dijon
  • 10 g koncentratu pomidorowego
  • 2 gałązki tymianku, świeżego
  • 2 łyżeczki tymianku, suszonego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g mieszanych ziaren (np. kasza bulgur, quinoa)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać cebulę, rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć zrumienioną cebulę, bataty, pietruszkę, rzepę, seler, pomidory, koncentrat bulionu warzywnego, dodać wodę, musztardę, koncentrat pomidorowy, tymianek, liście laurowe, nasiona kolendry, sól i pieprz, uruchomić Wolne Gotowanie /2 godz. 30 min/85°C.
  3. Dodać ziarna, podgrzewać15 min/90°C//obr. . Zawartość naczynia miksującego przełożyć ostrożnie do miski, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego.
  4. Wolno gotowane warzywa korzeniowe z kaszą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry