Wołowina na ostro z fetą cytrynową
736 kcal /
3095 kJKalorie
3095 kJKalorie
67.8 gBiałko
17.2 gWęglowodany
43 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Cytrynowa feta: 10 – 15
- g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 200 g sera feta pokrojonego na 2 cm kawałki
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 60 g oliwy z oliwek
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- Wołowina: 5
- ząbków czosnku
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- ½ – 1
- papryczkę chili, świeżą bezgniazd nasiennych, pokrojoną na kawałki
- 50 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
- 2 łyżki kurkumy, suszonej, mielonej
- ½
- łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka nasion kolendry mielonych
- ¼
- łyżeczki soli
- 50 g przecieru pomidorowego
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 łyżka cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1000 g udźca wołowego, bez kości pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 280 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy
- kolendra, świeża tylko liście, ilość do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny, rozdrobnić10 s/obr. 9. Skórkę z cytryny zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ser feta, sok z cytryny, oliwę i pieprz, wymieszać30 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać ponownie30 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę i chili, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, kmin rzymski, paprykę, kurkumę, pieprz cayenne, cynamon i kolendrę mieloną, gotować na parze3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać sól, przecier pomidorowy, pomidory, cukier i wołowinę, gotować15-20 min/100°C//obr. 1.
- Dodać fasolę, gotować2 min/100°C//obr. 1.
- Wołowinę na ostro podawać z cytrynową fetą, udekorowaną liśćmi kolendry.
