Wołowina teriyaki z ryżem
736.5 kcal /
3081.3 kJKalorie
3081.3 kJKalorie
30.9 gBiałko
94.7 gWęglowodany
24.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Marynowanie wołowiny: 200
- g polędwicy wołowej pokrojonej w 1-3 mm plastry
- 200 g rostbefu pokrojonego w 1-3 mm plastry
- 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 3 mm plastry
- 1 ząbek czosnku
- ½ – 1
- czerwoną papryczkę chili, świeżą bezgniazd nasiennych, przekrojoną na pół
- 15 – 20 g miodu
- 70 g sosu teriyaki
- 20 g oleju sezamowego
- 30 g sake (patrz wskazówka)
- 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 20 g wody
- 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej
- Gotowanie ryżu: 1000
- g wody
- 180 g ryżu białego, krótkoziarnistego
- 180 g ryżu do sushi
- 1 łyżeczka soli
- Wołowina teriyaki: 10
- g oleju sezamowego
- 250 ggroszku cukrowego, świeżego, w strączkach (opcjonalnie)
- 20 g wody
- 8 cebul dymek pokrojonych na 3 mm kawałki (ok. 60-80g)
- 1 łyżeczka ziaren sezamu uprzednio uprażonych, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wołowinę, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć imbir, czosnek, chili, dodać skrobię kukurydzianą, miód, sos teriyaki, olej sezamowy, sake, sok z limonki i wodę, rozdrobnić8 s/obr. 5. Przełożyć do miski z wołowiną, wymieszać, aby marynata dokładnie pokryła mięso, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 1 godz. (patrz wskazówka). Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, gotować18 min/100°C/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ryż przełożyć do innego naczynia, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać olej sezamowy, dodać groszek, dusić5 min/120°C//obr. 0.5.
- Dodać wodę, dusić3 min/120°C//obr. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć wołowinę razem z marynatą, dusić5 min/120°C//obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką.
- Dodać ugotowany groszek cukrowy, cebulę dymkę i sól, gotować2 min/100°C//obr. 1. Wołowinę teriyaki podawać z dodatkiem ryżu, udekorowaną sezamem.