Wołowina w piwie po flamandzku
537 kcal /
2252 kJKalorie
2252 kJKalorie
37.5 gBiałko
25.1 gWęglowodany
23.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 200 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 300 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 80 g masła pokrojonego na kawałki
- 1000 g wołowinygulaszowej pokrojonej na 2 cm kawałki
- 1000 g piwa ciemnego bezalkoholowego
- 2 – 3 gałązki tymianku, świeżego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 20 g brązowego cukru
- 20 g musztardy (np. Sarepskiej Dijon)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 kromka chleba pokrojonego w 1 cm kostkę
- 20 g czerwonego octu winnego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i ziemniaki, rozdrobnić3 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło, dusić bez założonej miarki10 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mięso, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, dusić30 min/120°C/obr. 1.
- Dodać 700 g piwa, tymianek, liście laurowe i cukier, gotować20 min/100°C//obr. 1.
- Dodać wcześniej rozdrobnione warzywa, 300 g piwa, musztardę, sól, pieprz i chleb, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, gotować20 min/100°C//obr. 1.
- Dodać ocet, gotować5 min/100°C//obr. 1. Wołowinę w piwie po flamandzku podawać bezpośrednio po przygotowaniu.