Wrapy z pastą z fasoli i pieczonymi warzywami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
435.1 kcal /
1820.5 kJ
Kalorie
16.3 gBiałko
79.4 gWęglowodany
8.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g korzenia selera pokrojonego w słupki (9 x 2 cm)
  • 20 g cebuli
  • 200 g papryki czerwonej, żółtej, zielonej mieszanych, bezgniazd nasiennych, pokrojonej w słupki (9 x 2 cm)
  • 5 ząbków czosnku w łupinie
  • 1 ¾
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 150 g wody
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 50 g soku z czerwonych buraków
  • 60 g soku z czerwonych buraków samodzielnie przygotowanego (patrz wskazówka)
  • 40 g oleju
  • 360 g fasoli cannelini, z puszki odsączonej z zalewy
  • 5 g liści natki pietruszki, świeżych
  • 5 g liści kolendry, świeżych
  • 30 g płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 10 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej seler, cebulę i paprykę. Warzywa przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę, dodać na blachę czosnek, oprószyć warzywa ¼ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu.
  3. Piec 20-25 min (220°C). Warzywa odstawić do ostygnięcia. Obrać ząbki czosnku z łupin, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować3-4 min/100°C/obr. 1.
  5. Dodać mąkę, sok z buraka, olej i 1 łyżeczkę soli, wyrobić Ciasto /1 min. Przełożyć do innego naczynia, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić na 30 min. W tym czasie przygotować pastę z fasoli. Opłukać naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego włożyć upieczone ząbki czosnku i cebulę, dodać fasolę, natkę pietruszki, płatki drożdżowe, sok z cytryny, kmin rzymski, pozostałe ½ łyżeczki soli i pozostałą ¼ łyżeczki pieprzu, zmiksować1 min/obr. 6. Pastę z fasoli przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
  7. Blat oprószyć mąką, ciasto podzielić na 6 części, każdą uformować w kulę i rozwałkować na wrapy o grubości ok. 2 mm, podsypując mąką, aby ciasto nie było zbyt mokre i nie przywierało do blatu. Każdy z 6 wrapów pozbawić nadmiaru mąki, ostrożnie smażyć na suchej patelni na dużej mocy palnika 30-40 s z każdej strony. Przełożyć wrapy na talerz, przykryć folią aluminiową.
  8. Każdy wrap posmarować 2-3 łyżkami pasty z fasoli, ułożyć na niej 3-5 słupków pieczonego selera i 3-5 słupków pieczonej papryki. Zwinąć dolną i górną krawędź placka na wysokości ok. 1 cm w taki sposób, aby lekko przykrywały nadzienie, obrócić o 180 stopni i zwinąć tak jak krokiet.
  9. Wrapy z pastą z fasoli podawać na ciepło lub zawinąć w folię aluminiową i podawać na zimno.
Przewijanie do góry