Wystrzałowe szaszłyki owocowe

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
148.1 kcal /
622.3 kJ
Kalorie
2.9 gBiałko
16.4 gWęglowodany
6.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 70 g słonecznika łuskanego
  • 200 g moreli suszonych, bez pestek
  • 5 g wody
  • 20 – 30 g syropu kokosowego
  • 20 – 30 g syropu klonowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • ½
  • ananasa, świeżego obranego ze skórki, bez zdrewniałego rdzenia
  • ½
  • arbuza
  • ½
  • melona kantalupa
  • 16 truskawek, świeżych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać wiórki kokosowe, rozdrobnić7 s/obr. 7. Przesypać do innego naczynia.
  2. Do naczynia miksującego wsypać 50 g rozdrobnionych wiórków kokosowych, dodać słonecznik, morele, wodę, syrop kokosowy i olej kokosowy, rozdrobnić20 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia. Nabierając masę łyżką, uformować w dłoniach 32 kulki (Ø 2,5 cm), następnie obtoczyć w pozostałych rozdrobnionych wiórkach kokosowych, odstawić do lodówki.
  3. Na desce ułożyć ananasa rozcięciem do dołu i pokroić w 1,5 cm plastry. Z połowy plastrów wykroić 4-5 trójkątów. Pozostałe plastry pokroić na 3-4 kwadraty, następnie z każdego kwadratu wykroić u podstawy trójkąt, tworząc kształt dołu rakiety, odstawić.
  4. Na desce ułożyć arbuza rozcięciem do dołu i pokroić w 1,5 cm plastry. Z plastrów obrać skórkę, usunąć część nasienną. Z połowy plastrów wykroić 4-5 trójkątów. Pozostałe plastry pokroić na 3-4 kwadraty, następnie z każdego kwadratu wykroić u podstawy trójkąt, tworząc kształt dołu rakiety, odstawić.
  5. Na desce ułożyć melona rozcięciem do dołu i pokroić w 1,5 cm plastry. Z plastrów obrać skórkę, usunąć część nasienną. Z połowy plastrów wykroić 4-5 trójkątów. Pozostałe plastry pokroić na 3-4 kwadraty, następnie z każdego kwadratu wykroić u podstawy trójkąt, tworząc kształt dołu rakiety, odstawić.
  6. Truskawki pokroić w poprzeczne 1 cm plastry, odstawić.
  7. Przygotowane kulki morelowe i owoce nabijać na patyczki do szaszłyków w następującej kolejności: prostokąt z wycięciem (ananas, arbuz lub melon), plaster truskawki, kulka morelowa, plaster truskawki, kulka morelowa i trójkąt (ananas, arbuz lub melon). Czynności powtarzać do skończenia składników (patrz wskazówka). Przełożyć na talerz do serwowania potraw (patrz wskazówka). Wystrzałowe szaszłyki owocowe przechowywać w lodówce do momentu podania.
Przewijanie do góry