Wystrzałowe szaszłyki owocowe
148.1 kcal /
622.3 kJKalorie
622.3 kJKalorie
2.9 gBiałko
16.4 gWęglowodany
6.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g wiórków kokosowych
- 70 g słonecznika łuskanego
- 200 g moreli suszonych, bez pestek
- 5 g wody
- 20 – 30 g syropu kokosowego
- 20 – 30 g syropu klonowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- ½
- ananasa, świeżego obranego ze skórki, bez zdrewniałego rdzenia
- ½
- arbuza
- ½
- melona kantalupa
- 16 truskawek, świeżych
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać wiórki kokosowe, rozdrobnić7 s/obr. 7. Przesypać do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego wsypać 50 g rozdrobnionych wiórków kokosowych, dodać słonecznik, morele, wodę, syrop kokosowy i olej kokosowy, rozdrobnić20 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia. Nabierając masę łyżką, uformować w dłoniach 32 kulki (Ø 2,5 cm), następnie obtoczyć w pozostałych rozdrobnionych wiórkach kokosowych, odstawić do lodówki.
- Na desce ułożyć ananasa rozcięciem do dołu i pokroić w 1,5 cm plastry. Z połowy plastrów wykroić 4-5 trójkątów. Pozostałe plastry pokroić na 3-4 kwadraty, następnie z każdego kwadratu wykroić u podstawy trójkąt, tworząc kształt dołu rakiety, odstawić.
- Na desce ułożyć arbuza rozcięciem do dołu i pokroić w 1,5 cm plastry. Z plastrów obrać skórkę, usunąć część nasienną. Z połowy plastrów wykroić 4-5 trójkątów. Pozostałe plastry pokroić na 3-4 kwadraty, następnie z każdego kwadratu wykroić u podstawy trójkąt, tworząc kształt dołu rakiety, odstawić.
- Na desce ułożyć melona rozcięciem do dołu i pokroić w 1,5 cm plastry. Z plastrów obrać skórkę, usunąć część nasienną. Z połowy plastrów wykroić 4-5 trójkątów. Pozostałe plastry pokroić na 3-4 kwadraty, następnie z każdego kwadratu wykroić u podstawy trójkąt, tworząc kształt dołu rakiety, odstawić.
- Truskawki pokroić w poprzeczne 1 cm plastry, odstawić.
- Przygotowane kulki morelowe i owoce nabijać na patyczki do szaszłyków w następującej kolejności: prostokąt z wycięciem (ananas, arbuz lub melon), plaster truskawki, kulka morelowa, plaster truskawki, kulka morelowa i trójkąt (ananas, arbuz lub melon). Czynności powtarzać do skończenia składników (patrz wskazówka). Przełożyć na talerz do serwowania potraw (patrz wskazówka). Wystrzałowe szaszłyki owocowe przechowywać w lodówce do momentu podania.